ΟΜΟΡΦΙΑ

Φάκελος «Πλαστική Χειρουργική»: Η ασφάλειά σας πάνω απ΄ όλα!

Η Πλαστική Χειρουργική είναι στις μέρες μας η δημοφιλέστερη, η περισσότερο προβεβλημένη αλλά και η πιο παρεξηγημένη ιατρική ειδικότητα.

Φάκελος «Πλαστική Χειρουργική»: Η ασφάλειά σας πάνω απ΄ όλα!

Τι είναι, όμως, η Πλαστική Χειρουργική;

Ο σαφέστερος ορισμός που μπορεί να δοθεί είναι ότι «η Πλαστική Χειρουργική είναι η χειρουργική του δέρματος και των εξαρτημάτων του». Επειδή το δέρμα καλύπτει το σύνολο του οργανισμού μας, ο Πλαστικός Χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά που αφορούν το σύνολο του κορμιού μας, από την κορυφή ως, κυριολεκτικά, τα νύχια. Η ευρεία αυτή γκάμα παθήσεων αναγκάζει τον Πλαστικό Χειρουργό να βασιστεί σε συγκεκριμένες αρχές και με βάση αυτές να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τη φαντασία και την πρωτοτυπία του για να προβάλει το τελικό αποτέλεσμα της κάθε επέμβασης τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ

Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εξαετούς βασικής τους εκπαίδευσης (δύο χρόνια Γενικής Χειρουργικής και άλλα τέσσερα Πλαστικής), οι Πλαστικοί Χειρουργοί ασχολούνται με την επανόρθωση συγγενών δυσμορφιών, τη θεραπεία κακοηθειών του δέρματος (π.χ. επιθηλιώματα, μελάνωμα κ.ά.) και τα επείγοντα περιστατικά, όπως την αποκατάσταση μετά από τραύμα ή έγκαυμα σε αισθητικά ή λειτουργικά κρίσιμες περιοχές, όπως είναι το πρόσωπο και το χέρι.

Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών προϋποθέτει ενδελεχή γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας των συγκεκριμένων περιοχών. Η γνώση αυτή πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς και είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Πλαστικού για ένα ασφαλές και επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Εξαιτίας του προσανατολισμού προς την Επανορθωτική Χειρουργική, συνήθως της βασικής εκπαίδευσης ακολουθεί μια άτυπη εξειδίκευση στην Αισθητική Χειρουργική, η οποία λαμβάνει χώρα σε εξειδικευμένα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς εκπαίδευσης (και αναλόγως φυσικά της ιδιαίτερης ικανότητας του κάθε ιατρού) είναι η διασφάλιση της ποιότητας και η αποφυγή κατά το δυνατόν των επιπλοκών στις χειρουργικές και ιατρικές πράξεις.

urologist botox

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το ζήτημα της εκπαίδευσης ενός Πλαστικού Χειρουργού είναι κατά βάση ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, αφού αφορά το κατά πόσο κάποιος που δεν έχει εκπαιδευτεί επαρκώς (ή και καθόλου) στις αισθητικές επεμβάσεις δύναται να τις εκτελεί.

Κι όμως, αυτό συμβαίνει καθημερινά!

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί ιατροί άλλων, μη συναφών ειδικοτήτων (κάποιες φορές και μη χειρουργικών), που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις αισθητικής φύσης. Οι ιατροί αυτοί αυτοαναγορεύονται «Πλαστικοί» ή «Αισθητικοί Χειρουργοί» εντελώς αυθαίρετα, εκμεταλλευόμενοι το κενό του νόμου και τη μεγάλη ζήτηση που έχουν αυτού του τύπου οι επεμβάσεις.

Στην εποχή του διαδικτύου μπορεί ο καθένας να μπει στο YouTube και να δει πώς εκτελείται η οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια πολυετή εκπαίδευση και καθιστά τον ιατρό άλλης ειδικότητας ακατάλληλο και επικίνδυνο, αφού η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Το κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση και μπορεί να κρύβει διαφορετικές δυσκολίες και πιθανές επιπλοκές.

Ο πιστοποιημένος Πλαστικός Χειρουργός έχει εκπαιδευτεί για (τουλάχιστον) τέσσερα χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο και έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές μια ευρεία γκάμα αισθητικών περιστατικών (και ενδεχομένως και τις επιπλοκές τους). Στο τέλος αυτής της εκπαίδευσης περνάει από προφορικές και γραπτές εξετάσεις, ενώ επίσης κρίνονται οι χειρουργικές του δεξιότητες πάνω σε πραγματικά περιστατικά.

Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Πλαστικών Χειρουργών είναι μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), οπότε μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο θεράπων σας είναι μέλος της στον σχετικό ιστότοπο.

Τέλος, οι διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (E.B.O.P.R.A.S.) και τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής (I.S.A.P.S.), αποτελούν επιπλέον εχέγγυα για την ορθή εκπαίδευση του θεράποντός σας και συνεπώς διασφαλίζουν την ομαλή έκβαση της παρέμβασης στην οποία προτίθεστε να υποβληθείτε.

Τα τελευταία χρόνια η Πλαστική Χειρουργική έχει κάνει άλματα προόδου. Οι ραγδαίες εξελίξεις απαιτούν τη διαρκή ενημέρωση του ιατρού πάνω στις καινοτομίες των μη επεμβατικών και των χειρουργικών παρεμβάσεων. Στο χέρι σας είναι η ορθή επιλογή του κατάλληλου ιατρού που θα αναδείξει τον δικό σας, καλύτερο εαυτό με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο.

IMG 9333

Ευάγγελος Ακτσαλής

Πλαστικός Χειρούργος,

διπλωματούχος EBOPRAS