ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποια είναι η σωστή καλλυντική περιποίηση για δέρματα με ακμή

Ως ακμή, ορίζεται η δερματοπάθεια η οποία παρατηρείται κυρίως στην εφηβική ηλικία με συχνότερη εμφάνιση στα αγόρια.

Ποια είναι η σωστή καλλυντική περιποίηση για δέρματα με ακμή

Η κλινική της εικόνα χαρακτηρίζεται από σμηγματόρροια δηλαδή από αυξημένη παραγωγή και κατακράτηση σμήγματος μέσα στους τριχοσμηγματογόνους θύλακες με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής.

Πρόκειται για μία νόσο που ακολουθεί συχνά κυκλική πορεία, με εξάρσεις και υφέσεις κατά διαστήματα και εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εμφάνισης στο στέρνο και στην πλάτη.

Ξεκινώντας τον απλό καθαρισμό του προσώπου, επιλέγουμε κάποιο αφρώδες καθαριστικό που να περιέχει ουσίες με αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες κατάλληλο για ακνεϊκά δέρματα. Αποφεύγουμε τα σαπούνια γιατί έχουν την ιδιότητα να απολιπαίνουν υπερβολικά το πρόσωπο, αφαιρώντας τα φυσικά λιπίδια του δέρματος με αποτέλεσμα το δέρμα να ερεθίζεται και να γίνεται ξηρό. Μία καλή επιλογή, αποτελεί και το γαλάκτωμα το οποίο όμως θα πρέπει να είναι τύπου O/W για να δίνει ελαφρύ αποτέλεσμα και να μην επιβαρύνει την ήδη λιπαρή σύσταση του δέρματος.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η χρήση λοσιόν. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε στυπτική και τονωτική λοσιόν με μικρότερη περιεκτικότητα αλκοόλης. Η στυπτική λοσιόν ναι μεν περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής, όμως η συχνή χρήση μπορεί να απολιπάνει το δέρμα και να εμφανιστούν ρυτίδες στο πρόσωπο. Αντίθετα, μία τονωτική λοσιόν με μία μέση περιεκτικότητα οινοπνεύματος όπως 20% είναι πιο φιλική ως προς το pH του δέρματος καθώς δεν το ξηραίνει πολύ.

Σχετικά με τις κρέμες, θα επιλέξουμε μία κρέμα με δροσερή και ελαφριά υφή. Ειδικότερα, θα περιέχει βιταμίνες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανανέωση του κυττάρου και στην γενικότερη ανάπλαση του δέρματος. Ουσίες όπως το θείο και το σαλικυλικό οξύ έχουν κερατολυτική δράση, διορθώνοντας τις ατέλειες της επιφάνειας του δέρματος. Συνοπτικά, οι κρέμες για ακνεϊκά δέρματα θα πρέπει να θεραπεύουν στοχευμένα τα προβλήματα ακμής και όχι απλά να ενυδατώνουν.

Όσον αφορά τα προϊόντα πήλινγκ, επιλέγουμε αυτά που έχουν μικρούς ως μεσαίους κόκκους ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως επιλέγουμε πήλινγκ που περιέχουν οξέα φρούτων καθώς διασπούν την συνοχή των κερατινοκυττάρων, προκαλώντας απολέπιση και προάγοντας την κυτταρική ανανέωση με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει καθαρό και φωτεινό. Μετά, το πήλινγκ ακολουθεί η εφαρμογή μάσκας. Οι πιο κατάλληλες για το δέρμα που πάσχει από ακμή είναι η μάσκα αργίλου που ανήκει στις καθαριστικές μάσκες προσώπου αφού απορροφά την λιπαρότητα και το σμήγμα. Επίσης, η μάσκα καμφοράς είναι πολύ βοηθητική καθώς έχει αντισηπτική δράση και ρυθμίζει τα επίπεδα λιπαρότητας, ενώ μια μάσκα με οξέα φρούτων ομαλοποιεί την επιφάνεια του δέρματος από τις βλάβες της ακμής μιας και διασπά την συνοχή των κερατινοκυττάρων βοηθώντας την δερματική λειτουργία.

Η φροντίδα του ακνεϊκού δέρματος γίνεται πάντα με συνεργασία ανάμεσα στην αισθητικό και στον δερματολόγο για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Νατάσα Παπαγεωργάκη Αισθητικός-Κοσμητολόγος από τον Φαρμακευτικό Κόσμο

Διαβάστε ακόμη:

Σπυράκια: Ποια η αιτία τους ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται

Ρυτίδες: Πώς να διαλέξετε τα κατάλληλα καλλυντικά