ΟΜΟΡΦΙΑ

Κοιλιακό λίπος: Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το χάσουν

Το λίπος στην κοιλιά είναι ιδιαίτερα επίμονο και η απώλειά του προϋποθέτει συνδυασμένες κινήσεις.

Κοιλιακό λίπος: Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το χάσουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνουν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς λόγω υπερκατανάλωσης ζάχαρης και λευκών υδατανθράκων, όπως είναι τα ζυμαρικά.

Ειδικά οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο αν αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, έχουν στρες ή κάνουν λάθος είδος γυμναστικής.

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι το πιο επικίνδυνο και συνδέεται με τους περισσότερους κινδύνους για την υγεία, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Δείτε για ποιους λόγους οι γυναίκες δυσκολεύονται να χάσουν το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, αλλά και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό:

Στρες

Ο υπ’ αριθ. 1 κανόνας για να απαλλαγείτε από το κοιλιακό λίπος είναι να αποβάλλετε το άγχος και το στρες. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση του κοιλιακού λίπους, οπότε αν βρίσκεστε σε κατάσταση στρες, θα δυσκολευτείτε να χάσετε το λίπος από τη συγκεκριμένη περιοχή. Για να αποβάλετε το άγχος, δοκιμάστε πρακτικές, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα ή συζητήστε το με κάποιον ειδικό.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι εχθρός της υγείας. Η κορτιζόλη εμπλέκεται σε συνδυασμό με την ινσουλίνη στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του λίπους στην κοιλιά, ακόμη και αν μειώσετε τις θερμίδες για την απώλεια βάρους. Προσπαθήστε να μειώσετε τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά και τους λευκούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι και οι πατάτες, που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διατροφή σας πρέπει να βασίζεται σε άπαχο κρέας, λαχανικά και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που υπάρχουν στα καρύδια και το αβοκάντο.

sugar cravings main

Στέρηση ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ισορροπία της κορτιζόλης. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να εντοπίσετε τα αίτια της αϋπνίας και αν χρειαστεί ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Είστε νέα μητέρα

Αν έχετε γίνει μητέρα πρόσφατα, δεν πρέπει να πιεστείτε για να επανέλθετε στην προ της εγκυμοσύνης φόρμα σας.
Οι ορμόνες χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, το ίδιο και οι μυς της κοιλιάς που «τεντώθηκαν» για να φιλοξενήσουν το έμβρυο.

Υπερβολική άσκηση

Η σωματική αδράνεια σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε το κοιλιακό λίπος, η λύση όμως δεν βρίσκεται στο να «κοπανιέστε» όλη μέρα στο γυμναστήριο. Η υπερβολική άσκηση και η δοκιμασία της αντοχής σας διαταράσσουν την ισορροπία της κορτιζόλης στον οργανισμό.

running

Φούσκωμα

Αν υποφέρετε από φούσκωμα στην κοιλιά, κράμπες, αέρια και άλλες ενοχλήσεις του πεπτικού, πρέπει πρώτα να αναζητήσετε την αιτία του προβλήματος. Σε γενικές γραμμές αποφεύγετε τα φρούτα αμέσως μετά το γεύμα, καθώς προκαλούν ζύμωση στο στομάχι, οδηγώντας σε φούσκωμα και αέρια.

Λάθος άσκηση

Όσο συχνά και αν επισκέπτεστε το γυμναστήριο, δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν κάνετε τις κατάλληλες ασκήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους, αλλά και του συνολικού κοιλιακού λίπους (υποδόριου και σπλαχνικού). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της άσκησης αντίστασης είναι η ενεργειακή δαπάνη. Ακόμη και ένας πολύ έντονος και απαιτητικός κύκλος με ασκήσεις αντίστασης διάρκειας περίπου μίας ώρας προκαλεί δαπάνη ενέργειας που ισοδυναμεί με 250-300 θερμίδες, ενώ το τρέξιμο διάρκειας μίας ώρας οδηγεί σε διπλάσια δαπάνη ενέργειας.
Αν θέλετε λοιπόν να ξεφορτωθείτε το «σωσίβιο», αρχίστε να επισκέπτεστε το κοντινότερο γήπεδο για τρέξιμο ή έστω κάνετε ένα μεγάλο καθημερινό περίπατο.

fat food

Ο φόβος των λιπαρών

Μπορεί να φαίνεται λογικό ότι τα λιπαρά συμβάλλουν στην αποθήκευση λίπους, οι διατροφολόγοι ωστόσο επισημαίνουν ότι από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα light προϊόντα, η περίμετρος της μέσης μας έχει αυξηθεί δραματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τη θέση των λιπαρών καταλαμβάνουν πολλές και άγνωστες χημικές ουσίες, τα γνωστά σε όλους συντηρητικά τροφίμων, που έχουν επιπτώσεις στη διαδικασία του μεταβολισμού και της πέψης. Τα light προϊόντα είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά για να καλύψουν το κενό της γεύσης.
Για επίπεδη κοιλιά και χαμηλό σωματικό βάρος να προτιμάτε τα καλά λιπαρά, όπως το έλαιο καρύδας και το αβοκάντο.

Ασθένειες

Αν κάνετε διατροφή και γυμναστική και εν τούτοις δεν μπορείτε να χάσετε βάρος και κοιλιακό λίπος, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Η αναστάτωση των ορμονών επηρεάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πόσο πρέπει να κοιμάστε για να αποφύγετε το λίπος στην κοιλιά

Η περίμετρος της μέσης «προβλέπει» τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους