ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι 7 «χρυσοί κανόνες» για υγιή δόντια και τέλειο χαμόγελο

Το χαμόγελο είναι βαρόμετρο της εξωτερικής μας εμφάνισης, αφού μπορεί είτε να εντυπωσιάσει είτε να απογοητεύσει…

Οι 7 «χρυσοί κανόνες» για υγιή δόντια και τέλειο χαμόγελο

Για να αποκτήσετε κι εσείς το όμορφο και υγιές χαμόγελο που ονειρεύεστε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω 7 απλές συμβουλές.

1. Αποχή από τροφές και ποτά που βλάπτουν τα δόντια

Οι διατροφικές συνήθειες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική δομή και την όψη των δοντιών. Ποτά και ροφήματα όπως το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι «λεκιάζουν» τα δόντια, ενώ οι όξινες τροφές και οι τροφές με πολλή ζάχαρη προωθούν τη φθορά των δοντιών από έξω προς τα μέσα.

bigstock Beautiful Female Model Standin 176239372

2. Συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας

Πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις μήνες, ώστε να εξασφαλίσετε ότι καθαρίζει καλά ανάμεσα στα δόντια και ότι δεν κουβαλά βλαβερά βακτήρια. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, καλό είναι να κρατάτε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών και να τρίβετε απαλά τα δόντια με κυκλικές κινήσεις.

3. Καθαρισμός της γλώσσας

Υπάρχουν στην αγορά ειδικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή μπορείτε να το κάνετε με την οδοντόβουρτσα. Ο καθαρισμός της γλώσσας εξασφαλίζει απομάκρυνση των συσσωρευμένων βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας αλλά και πιο δροσερή αναπνοή.

4. Τροφές που καθαρίζουν τα δόντια

Οι σκληρές και τραγανές τροφές λειτουργούν σαν «φυσική οδοντόβουρτσα» για να καθαρίσουν τα δόντια. Τέτοιες τροφές είναι το μήλο, τα ωμά καρότα και το σέλινο. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να καταναλώσετε κάποια από αυτές τις τροφές μετά το γεύμα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών.

bigstock 124373954

5. Γαργάρες με μηλόξιδο

Το μηλόξιδο βοηθά να αντιμετωπιστεί ο αποχρωματισμός των δοντιών και επίσης σκοτώνει τα βακτήρια που βλάπτουν τα δόντια και τα ούλα. Μπορείτε να κάνετε τις γαργάρες το πρωί και στη συνέχεια να βουρτσίσετε τα δόντια σας ως συνήθως.

6. Μαγειρική σόδα

Βουρτσίζοντας τα δόντια σας μία φορά την εβδομάδα με μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό θα απομακρύνετε κηλίδες στα δόντια και θα ανακτήσετε το φυσικό λευκό τους.

7. Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα

Το βούρτσισμα είναι απαραίτητο κυρίως μετά το πρωινό ξύπνημα και αμέσως πριν τον ύπνο. Αν έχετε την ευκαιρία να βουρτσίσετε τα δόντια σας μία ακόμη φορά μέσα στην ημέρα ακόμη καλύτερα, αν όμως σας πιέζει ο χρόνος τουλάχιστον τηρήστε τον βασικό κανόνα «βούρτσισμα πρωί και βράδυ».

Πηγή: Reader's Digest

Δείτε κι αυτό:

Οι 4 βιταμίνες που χρειάζεσαι για γερά δόντια

Λευκά σημάδια στα δόντια: Τι μπορεί να σημαίνουν

Οι κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια