ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Φίμωση & παραφίμωση: Τι ξέρετε για τη στένωση στο πέος

Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναι στενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα.
Φίμωση & παραφίμωση: Τι ξέρετε για τη στένωση στο πέος

Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία, τοτμήμα δηλαδή του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους είναιστενό ή έχει κλείσει αφήνοντας ένα μικρό πέρασμα για να βγαίνουν τα ούρα. Αυτόέχει ως συνέπεια να μη μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεταιπλήρως η βάλανος όταν το πέος βρίσκεται τόσο σε χάλαση όσο και σε στύση. Φυσιολογικά η ακροποσθία είναι ελαστική ώστενα επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση.


Που οφείλεται η φίμωση του πέους;

Η φίμωση είναι είτε συγγενής (απο τη γέννηση του παιδιού),είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή). Παθήσεις που σχετίζονται μετην ανάπτυξη φίμωσης είναι:

• Χρόνιεςφλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) και κυρίωςμυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

• Ο σακχαρώδηςδιαβήτης είναι από τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργίαφλεγμονών στην περιοχή και κατ΄ επέκταση φίμωσης.

• Τραυματισμόςκατά τη σεξουαλική πράξη.


Τι είναι η παραφίμωση;

Είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση η οποία οφείλεταιείτε στην παραμονή επί ώρες της ακροποσθίας τραβηγμένης προς τα πίσω, είτε στηνύπαρξη φίμωσης. Στην τελευταία περίπτωση, η ακροποσθία κατά τη φάση της στύσηςμπορεί με βίαιο τρόπο να ολισθήσει πίσω από τη βάλανο, αλλά λόγω του στενούστομίου να μη μπορεί να επανέλθει στην αρχική της θέση. Το στενό στόμιοδημιουργεί μια δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος το οποίο εμποδίζει τηφυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Αν αυτό παραμείνει για μεγάλο χρονικόδιάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής. Η παραφίμωσηπρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από ουρολόγο.


Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση;

Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει:

• Υποτροπιάζουσεςφλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας

• Πόνος καιδυσχέρεια κατά τη σεξουαλική επαφή

• Επώδυνηστύση που μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια της στύσης (στυτικήδυσλειτουργία)

• Τέλειααπόφραξη της βαλάνου που μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμίαούρησης

• Πρόωρηεκσπερμάτιση, λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη

• Παραφίμωση

• Ανάπτυξηκαρκίνου πέους, μακροπρόθεσμα εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια(σπάνια)



Πως αντιμετωπίζεται η φίμωση;

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτεχειρουργική.

• Συντηρητικήθεραπεία. Όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποιαδερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση κάποιων αλοιφών που θασας συστήσει ο γιατρός σας μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν όμως το δέρματης ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες ταφάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν και θα σας συστηθεί η χειρουργικήαντιμετώπιση.

• Χειρουργικήαντιμετώπιση. Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία τωνασθενών με φίμωση. Αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί η πλαστικήσυρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενήςεξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Υπάρχουν κάποιες επιπλοκές που μπορείνα συμβούν αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες (αιμάτωμα, μόλυνση τραύματος). Υπάρχουνκάποιες παραλλαγές στην τεχνική, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με την έκτασητου δέρματος που θα αφαιρεθεί. Η καταλληλότερη για κάθε ασθενή συναποφασίζεταιμε το γιατρό του.



Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ