ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τελικά το σεξ επηρεάζει τη νοημοσύνη μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το σεξ ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και βελτιώνει τη μνήμη.

Τελικά το σεξ επηρεάζει τη νοημοσύνη μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το σεξ ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα και βελτιώνει τη μνήμη.

Ερευνητές από το Μέριλαντ και τη Νότια Κορέα διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σε ποντίκια οδηγεί σε καλύτερη πνευματική απόδοση και αυξάνει την παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.

Φαίνεται λοιπόν πως το σεξ δίνει μια ευχάριστη τόνωση στο μυαλό, αν και παραμένει αμφιλεγόμενο κατά πόσο άλλες μορφές σεξουαλικής έκφρασης, όπως η πορνογραφία, αποδεικνύονται εξίσου ευεργετικές.

Μια ομάδα νευροεπιστμόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας υποστηρίζει ότι η εξάρτηση από την πορνογραφία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η θεωρία αυτή έχει αμφισβητηθεί, λόγω των περιορισμένων στοιχείων που παρουσίαζε η έρευνα.

Ας δούμε όμως τα πράγματα και από την αντίθετη πλευρά. Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν συχνότερα σεξ; Η απάντηση είναι όχι.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 έδειξε ότι το υψηλό IQ έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της πρώτης σεξουαλικής εμπειρίας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι η έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και η ομαλή λειτουργία της μνήμης οδηγούν σε «αναβολή» της σεξουαλικής ενεργοποίησης του ατόμου.

Το βασικό συμπέρασμα που έχει προκύψει από τα επιστημονικά δεδομένα είναι ότι το σεξ πράγματι βοηθά στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Από εκεί κι έπειτα όμως, η εξάσκηση και η μάθηση είναι οι παράγοντες που κάνουν τα κύτταρα αυτά να επιβιώσουν.