ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν κάνουν όλοι οι τύποι sex καλό στην υγεία!

Το σεξ κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα μετα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών.

Δεν κάνουν όλοι οι τύποι sex καλό στην υγεία!

Το σεξ κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα μετα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών.

«H σεξουαλική επαφή αποτελεί πολύτιμο μυστικό υγείας.Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η σεξουαλική δραστηριότητα δρα ευεργετικά σεσωματικό και ψυχικό επίπεδο, ενώ αντιθέτως η απουσία της σχετίζεται αρνητικά μετην υγεία του ανθρώπου», επισημαίνει ο καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ καιεπιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας,Δημήτρης Χατζηχρήστου.

Προσθέτει, όμως, ότι από τις μελέτες φαίνεται πως τα οφέληγια τη σωματική και ψυχική υγεία σχετίζονται με την κολπική διείσδυση και τονοργασμό που ακολουθεί. «Οι άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες όπως ο αυνανισμός,η πρωκτική επαφή, ο στοματικός έρωτας δεν αποδεικνύεται να έχουν θετικήεπίδραση στη συνολική υγεία του ατόμου. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική καιθα πρέπει αυτοί που ασχολούνται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και οισεξολόγοι να ενημερώνουν αναλυτικά για τα οφέλη της κλασικής σεξουαλικής επαφήςστην υγεία», εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου.

Οι θετικές επιδράσεις στη συνολική υγεία εντοπίζονται σεπολλαπλά επίπεδα. Από τις μελέτες φαίνεται ότι η σεξουαλική δραστηριότηταμειώνει τον χρόνιο πόνο.

«Η κολπική διέγερση σχετίζεται με σημαντικές αναλγητικέςιδιότητες συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από τη διέγερση της κλειτορίδας. Όσοαφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, η κλασική σεξουαλική πράξη φαίνεται ότιενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν αντιθέσει με την πρωκτική επαφή, η οποίασχετίζεται με καταστολή της. Η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα ηοποία κουράζει αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στηβελτίωση του ύπνου. Όσον αφορά το ενδοκρινικό σύστημα, η σεξουαλικήδραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως της τεστοστερόνης, τηςοξυτοκίνης, της ντομαπίνης κ.ά. Ενδεικτικά αυτό έχει σαν συνέπεια τη βελτίωσητης ερωτικής ζωής και τη μείωση της κατάθλιψης», αναφέρει ο κ. Χατζηχρήστου.

Επιπλέον, η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος,ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη διαστολικήπίεση στην ανάπαυση.

«Με τον τρόπο αυτό, το άτομο αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνεςκαταστάσεις. Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, ενώείναι μια ικανοποιητική άσκηση για τον οργανισμό. Έχει τις ίδιες θετικέςεπιδράσεις στον οργανισμό όπως μια δυνατή προπόνηση. Όπως η γυμναστική έτσι καιτο σεξ θα πρέπει να γίνεται τακτικά για να υπάρχουν τα οφέλη για τοκαρδιαγγειακό σύστημα. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδαβελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακήςνόσου κατά 45%», προσθέτει.

Εξάλλου μελέτες έδειξαν ότι οι παράμετροι του σπέρματοςδηλαδή ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία είναι καλύτερες ύστερα από μιακλασική σεξουαλική πράξη συγκριτικά με τον αυνανισμό.

«Τα ευρήματα αυτά συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης λειτουργίαςτου προστάτη. Η λειτουργία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων όπως ηφλεγμονή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότηταεμφάνισης καρκίνου. Όσον αφορά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότιη κολπική συνουσία βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου καιτου περινέου. Σε αυτό φαίνεται να βοηθούν οι αντανακλαστικές συσπάσεις πουπροκαλούνται, οι οποίες δυναμώνουν το πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα την μείωσητων επεισοδίων ακράτειας. Επίσης, η προσταγλανδίνη που υπάρχει στο σπέρμαβελτιώνει την αιμάτωση και οξυγόνωση του κόλπου άρα και τη λειτουργικότητά του»,εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου.

Τέλος, αναφερόμενος στην επίδραση του σεξ στην ψυχική υγείαεπισημαίνει: «Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τηνψυχική υγεία. Αναμφίβολα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτό καθιστά το άτομοπιο ικανό να διαχειριστεί, να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τα συναισθήματάτου. Επιδρά, όμως, και στη βελτίωση της διάθεσης και μειώνει τα ποσοστάκατάθλιψης, νευρώσεων και ψυχωτικών διαταραχών. Ενισχύει την κοινωνικότητα, τηνικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, νασυνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες. Τέλος ταευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά σεξ. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι δυναμώνει ησχέση και αυξάνει η ικανοποίηση που εισπράττουν από αυτή».