ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Επικίνδυνο σεξ και τζόγος: Τα αδύναμα σημεία των νέων

Το τέλος της εφηβείας είναι για πολλούς νέους μια περίοδος που ξυπνούν τα ένστικτα και εκδηλώνονται επικίνδυνες συμπεριφορές.

Επικίνδυνο σεξ και τζόγος: Τα αδύναμα σημεία των νέων

Το τέλος της εφηβείας είναι για πολλούς νέους μια περίοδος που ξυπνούν τα ένστικτα και εκδηλώνονται επικίνδυνες συμπεριφορές.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς μελέτησαν τη σχέση του τζόγου με το επικίνδυνο σεξ και τις αρνητικές του συνέπειες (ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.λπ.).

Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών των δύο εκδηλώσεων επικίνδυνης συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, από τους 427 νέους που συμμετείχαν στη μελέτη το 49% είχε ανάμειξη έστω και μία φορά στο τζόγο πριν τα 18. Τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να κάνουν σεξ για πρώτη φορά πριν τα 18. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (35%) είχαν κάνει σεξ μέχρι την ηλικία των 13 και το 89% από αυτούς είχαν κάνει σεξ μέχρι τα 18.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που είχαν υποδείξει μια άμεση σχέση μεταξύ του τζόγου και της νεαρής ηλικίας για την πρώτη σεξουαλική εμπειρία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτές οι δύο εκφάνσεις επικίνδυνης συμπεριφοράς δεν αποτελούν πρώιμη ένδειξη μόνο για τον –πιθανώς– μελλοντικό εθισμό στο τζόγο αλλά μπορούν παράλληλα να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και στη μετάδοση επικίνδυνων ΣΜΝ.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο διαδίκτυο στην επισκόπηση Addictive Behaviors και υποδεικνύει την ανάγκη για κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης στις νεαρές ηλικίες.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες εξήγησαν γιατί οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στις παραβατικές συμπεριφορές

Τα «πονηρά» μηνύματα, οι έφηβοι και το σεξ σε μικρή ηλικία