ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξετε το κατάλληλο προφυλακτικό

Δεν είναι όλα τα προφυλακτικά ίδια και σίγουρα δεν είναι όλα κατάλληλα για να εξυπηρετήσουν τις… ανάγκες σας. Η μάρκα, το μέγεθος και η υφή είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτόμαστε πριν επιλέξουμε το κατάλληλο προφυλακτικό.

Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξετε το κατάλληλο προφυλακτικό

Δεν είναι όλα τα προφυλακτικά ίδια και σίγουρα δεν είναι όλα κατάλληλα για να εξυπηρετήσουν τις… ανάγκες σας. Η μάρκα, το μέγεθος και η υφή είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτόμαστε πριν επιλέξουμε το κατάλληλο προφυλακτικό.

Τα προφυλακτικά που έχουν λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων είναι κατά 99,6% αποτελεσματικά για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή τη μετάδοση ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος.

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού όμως εξαρτάται και από το είδος που θα επιλέξουμε. Εάν το μέγεθος ή το υλικό δεν είναι κατάλληλο, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται κατακόρυφα.

Δείτε στον παρακάτω οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το κατάλληλο προφυλακτικό.

1. Υλικό

- Λάτεξ

Τα περισσότερα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από λάτεξ και δεν έχουν πόρους. Είναι ένα οικονομικό υλικό και τα προφυλακτικά από λάτεξ είναι αυτά που έχουν περάσει από τους περισσότερους ελέγχους. Τα προφυλακτικά από λάτεξ αντέχουν και δεν σπάνε εύκολα εάν χρησιμοποιούνται μαζί με λιπαντικό με βασικό συστατικό το νερό.

- Πολυουρεθάνη

Πρόκειται για ένα συνθετικό υλικό που συνιστάται στην περίπτωση αλλεργίας ή ευαισθησίας στο λάτεξ. Τα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη δεν είναι τόσο ελαστικά όσο αυτά από λάτεξ και είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα περισσότερα προφυλακτικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με λιπαντικά με βάση το νερό ή τη σιλικόνη.

- Από εντόσθια αρνιού

Είναι ο παλαιότερος τύπος προφυλακτικού. Προλαμβάνει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όχι όμως και τις λοιμώξεις από ΣΜΝ. Προσφέρουν πιο έντονη αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ όμως είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά προφυλακτικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με λιπαντικό που έχει ως βάση το νερό ή κάποιο έλαιο.

2. Λιπαντικό

- Με λιπαντικό

Τα προφυλακτικά που διαθέτουν λιπαντικό (με βάση το νερό ή τη σιλικόνη) έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν τη διείσδυση και να ελαχιστοποιούν τις τριβές ή τον κίνδυνο σκισίματος.

- Με σπερματοκτόνο

Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο μειώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κι έτσι παρέχουν έξτρα προστασία. Ωστόσο, ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων τονίζει ότι το χημικό N-9 που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τύπο προφυλακτικών δεν παρέχει προστασία ενάντια στη λοίμωξη από τον HIV ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το N-9 μπορεί να προκαλέσει επίσης ερεθισμό.

- Χωρίς λιπαντικό

Αυτά τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται κυρίως στο στοματικό σεξ ή από άτομα που έχουν αλλεργία στο λιπαντικό.

3. Μέγεθος

Η περίμετρος του πέους (σε εκατοστά) καθορίζει την εφαρμογή του προφυλακτικού. Τα προφυλακτικά μεσαίου μεγέθους ταιριάζουν σε περίμετρο 10 με 13 εκατοστά.

4. Υφή

Ένα προφυλακτικό μπορεί να είναι εξαιρετικά λεπτό έως και πολύ χοντρό. Τα πιο λεπτά προφυλακτικά παρέχουν καλύτερη αίσθηση κατά το σεξ, όμως τα πιο χοντρά προφυλακτικά είναι σαφώς ασφαλέστερα. Τα πολύ λεπτά προφυλακτικά και αυτά με ραβδώσεις είναι εξίσου αποτελεσματικά, αρκεί να είναι εγκεκριμένα από επίσημο φορέα.

5. Προφυλακτικά αιχμής

Τα προφυλακτικά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι και τα προφυλακτικά με γεύσεις κατατάσσονται στα «προφυλακτικά αιχμής». Προσοχή στις ετικέτες, καθώς μερικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Να θυμάστε: Πάντα προφυλακτικό στο σεξ για να αποφύγετε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και λοιμώξεις από ΣΜΝ.

Διαβάστε επίσης:

Προφυλακτικό με δόνηση απογειώνει την απόλαυση στο σεξ (βίντεο)

Η ιστορία του προφυλακτικού σε τίτλους

Το νέο υπερ-προφυλακτικό με την υπογραφή του… Μπιλ Γκέιτς!

Προφυλακτικό: Τα 6 συχνότερα λάθη στη χρήση του