ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ: Οι τρόποι που βελτιώνει την υγεία

Το σεξ είναι υγεία. Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να περιγράψει κανείς τις ευεργετικές για τον οργανισμό μας παρενέργειες που έχει η σεξουαλική επαφή. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογική σας διάθεση (μειώνοντας έτσι το στρες), αλλ
Σεξ:  Οι τρόποι που βελτιώνει την υγεία

Το σεξ είναι υγεία. Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να περιγράψει κανείς τις ευεργετικές για τον οργανισμό μας παρενέργειες που έχει η σεξουαλική επαφή. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογική σας διάθεση (μειώνοντας έτσι το στρες), αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν “χειροπιαστοί” λόγοι που το σεξ επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, καταπολεμά ασθένειες και σε κάποιες περιπτώσεις θεραπεύει πληγές.

Δείτε παρακάτω μια πλήρη ανάλυση των τρόπων που η υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να σας εξοικονομήσει μία επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Κάνει καλό στην καρδιακή λειτουργία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Καρδιολογίας έδειξε ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) από ό,τι οι άνδρες που έχουν λιγότερες σεξουαλικές επαφές. Και αυτό επαληθεύτηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματά τους για να συμπεριλάβουν τον παράγοντα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Επίσης, αναλύοντας τα στοιχεία της υγείας 1.165 ανδρών που οι ερευνητές παρακολουθούσαν για 16 χρόνια, επιδημιολόγοι στο Ερευνητικό Ινστιτούτο New England διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα μια φορά το μήνα ή λιγότερο είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από τους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Καίτε θερμίδες

Λόγω της μικρής κατά μέσο όρο διάρκειας της, η καθαρή σεξουαλική πράξη έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει στο κάψιμο μόλις 2 ή 3 θερμίδων. Αλλά η συνολική διάρκεια της σεξουαλικής επαφής διαρκεί πολύ περισσότερο. Ανάλογα με το βάρος σας και τη χρονική διάρκεια όλης της ερωτικής συνεύρεσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί ένα άτομο να χρησιμοποιήσει περίπου 5 μονάδες METs. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρησης της έντασης της σωματικής δραστηριότητας. Ως μέτρο σύγκρισης, αναλογιστείτε ότι, καθισμένος, ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί 1MET. Έτσι, ένας άνδρας 85 κιλών θα κάψει περίπου 413 θερμίδες σε μια ώρα έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας. Όμως, δεδομένου ότι η μέση συνεδρία έρωτα είναι περίπου 20 λεπτά, αυτό το νούμερο πλησιάζει περισσότερο στις 150 θερμίδες.

Θωρακίζει απέναντι στο στρες

Έρευνα του πανεπιστημίου West Scotland έδειξε ότι το σεξ, ως μορφή άσκησης, απελευθερώνει το άγχος, μειώνει τις ορμόνες του στρες και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την ψυχολογική πίεση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Στην έρευνα, 46 άνδρες και γυναίκες είχαν τεθεί σε μια αγχωτική κατάσταση που περιελάμβανε ομιλία και ασκήσεις μαθηματικών προβλημάτων μπροστά σε ένα μεγάλο, επικριτικό κοινό. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να κρατούν ένα ημερολόγιο της σεξουαλικής τους δραστηριότητας για δύο εβδομάδες πριν από τη δοκιμή. Όσοι έκαναν σεξ κατά τις δύο εβδομάδες πριν το τεστ είχαν λιγότερο άγχος και η πίεση στο αίμα τους επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα πιο γρήγορα μετά το τέλος της δοκιμασίας.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους ανθρώπους που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με μια έρευνα στο πανεπιστήμιο Wilkes στην Πενσυλβάνια από ομάδα ψυχολόγων. Οι επιστήμονες αρχικά πήραν δείγματα σάλιου από 111 φοιτητές. Στην συνέχεια συγκέντρωσαν στοιχεία για τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Η ανάλυση έδειξε ότι το σάλιο των φοιτητών που είχαν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα περιείχε 30% μεγαλύτερη ποσότητα του αντιγόνου της ανοσοσφαιρίνης-Α (IgA) σε σχέση με το σάλιο των φοιτητών που είχαν σεξ λιγότερο συχνά. Η IgA θεωρείται η “πρώτη γραμμή άμυνας” του οργανισμού κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ο οργασμός ίσως προστατεύει από τον καρκίνο!

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή εκσπερμάτιση στους άνδρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Σε μια έρευνα στις ΗΠΑ, 29.000 άνδρες, ηλικίας 46-81 ετών, έδωσαν στοιχεία για τις σεξουαλικές επαφές, αλλά και τις συνήθειες αυνανισμού που είχαν, μεταξύ 20 και 49 ετών. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν κατά μέσο όρο 21 οργασμούς τον μήνα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη από τους άνδρες οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο επτά ή λιγότερες εκσπερματώσεις μηνιαίως. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για μια σειρά λόγων, όπως ότι η εκσπερμάτιση μπορεί να καθαρίσει τον προστάτη από καρκινογόνες εκκρίσεις, ενώ το όφελος της μείωσης του στρες από τον οργασμό μπορεί να περιορίζει πιθανές επιβλαβείς ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Τελικά το σεξ είναι καλή γυμναστική;

Ποιες γυναίκες είναι “επιρρεπείς” στο σεξ της μιας βραδιάς;

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε και τόσο καλοί στο sex!

Τέσσερις επικίνδυνες «παρενέργειες» του σεξ