ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οργασμική κεφαλαλγία: Τι είναι και σε ποιες υποκατηγορίες χωρίζεται

Ο όρος οργασμική κεφαλαλγία ακούγεται περίπλοκος αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι πολύ απλό: τον πονοκέφαλο που εμφανίζεται λόγω του σεξ.

Οργασμική κεφαλαλγία: Τι είναι και σε ποιες υποκατηγορίες χωρίζεται

Το σύμπτωμα είναι πιο συχνό στους άνδρες και τα στατιστικά δείχνουν ότι δεν είναι σπάνιο ο πονοκέφαλος να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του σεξ ή μετά από αυτό.

Ο «πονοκέφαλος του σεξ», όπως τον χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, οφείλεται συνήθως σε ακίνδυνες διαταραχές, όπως η ημικρανία και η συσσωρευμένη ένταση.

Ο νευρολόγος Jose Biller από το Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος πονοκέφαλου χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες: την κεφαλαλγία τάσης (tension headache), τον ξαφνικό «πονοκέφαλο-κεραυνό» (thunderclap) και τον πονοκέφαλο που εμφανίζεται μετά το σεξ.

Η κεφαλαλγία τάσης είναι ένας υποτονικός πονοκέφαλος που ακτινοβολεί από το κεφάλι στον αυχένα. Ξεκινά πριν επιτευχθεί ο οργασμός και εντείνεται όσο αυξάνεται και η ερωτική διέγερση.

Ο «πονοκέφαλος-κεραυνός» είναι όσο ξαφνικός όσο δηλώνει και η ονομασία του. Ο πόνος σε αυτήν την περίπτωση είναι οξύς, ξεκινά κατά τη διάρκεια του οργασμού και μπορεί να επιμείνει για ώρες.

Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται μετά το σεξ μπορεί να είναι ήπιος ή και πιο ισχυρός. Οφείλεται στην εσωτερική «διαρροή» νωτιαίου υγρού και μπορεί να δυναμώνει λόγω της ορθοστασίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τον Πονοκέφαλο αναγνωρίζει τον πονοκέφαλο που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα (headaches associated with sexual activity – HAS) ως ξεχωριστό τύπο πονοκεφάλου.

Η γυμναστική, η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ και ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μερικοί από τους παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη αυτού του είδους πονοκεφάλου.