ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οι "εθισμένοι στο σεξ" έχουν παρόμοια εγκεφαλική λειτουργία με τους εθισμένους στα ναρκωτικά

Η πρώτη έρευνα για τη διερεύνηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε άτομα που είναι "εθισμένα στο σεξ" αποκάλυψε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τους ανθρώπους που εθίζονται στα ναρκωτικά.

Οι "εθισμένοι στο σεξ" έχουν παρόμοια εγκεφαλική λειτουργία με τους εθισμένους στα ναρκωτικά

Μέχρι σήμερα, υπήρχε αβεβαιότητα στην ιατρική κοινότητα για το αν οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν σε σεξουαλικές συμπεριφορές, βλέποντας πορνό.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge πραγματοποίησαν τομογραφίες εγκεφάλου σε 19 άνδρες την ώρα που εκείνοι παρακολουθούσαν βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν τις αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που προκαλούνται από την παρακολούθηση πορνογραφικών εικόνων. Στη συνέχεια συνέκριναν τις τομογραφίες των συμμετεχόντων που έχουν καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά με τομογραφίες εγκεφάλων υγιών ατόμων.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS One, έδειξαν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε τρία μέρη του εγκεφάλου, τα οποία ταυτίζονται με εκείνες τις περιοχές που διεγείρονται στους εγκεφάλους τοξικομανών, όταν αυτοί αντικρίζουν τη ναρκωτική ουσία της προτίμησής τους.

Δύο από τους άνδρες στην έρευνα, μάλιστα, είχαν χάσει τις δουλειές τους επειδή παρακολουθούσαν διαρκώς πορνογραφικό υλικό στον χώρο εργασίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμμονές με σεξουαλικές σκέψεις και αντίστοιχη συμπεριφορά, αλλά είναι αβέβαιο ότι είναι "εθισμένοι" σε αυτό με τον ίδιο τρόπο που κάποιος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά ή τη νικοτίνη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά τους μοιάζει περισσότερο με μανία πλήρους ελέγχου του περιβάλλοντός τους ή με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλικό βοήθημα με... κάμερα για τις γυναίκες! (φωτογραφίες)

Η ζημιά που προκαλούν οι ταινίες sex στον εγκέφαλο

Η ζημιά που προκαλούν οι ταινίες sex στον εγκέφαλο

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τρεις ασκήσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν