ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έτσι εκδηλώνονται τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (pics)

Η προστασία στην σεξουαλική επαφή είναι μεγίστης σημασίας όχι μόνο για την αποφυγή κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά κυρίως για την προστασία και των δύο συντρόφων από τα επικίνδυνα νοσήματα τα οποία μεταδίδονται με την σεξουαλική πράξη.

Έτσι εκδηλώνονται τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (pics)

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο εκδηλώνονται τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), προκειμένου να εντοπίσουμε άμεσα τα συμπτώματα στο σώμα μας και να σπεύσουμε να ακολουθήσουμε την ενδεδειγμένη αγωγή.

Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά ΣΜΝ και με ποιον τρόπο εκδηλώνονται στο σώμα μας.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

SMN1

Δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ για να κολλήσετε αυτό το ΣΜΝ και αυτό είναι που το κάνει τόσο επικίνδυνο. Η απλή επαφή δέρμα-με-δέρμα είναι αρκετή για να μεταδοθεί ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα.

Σημάδια: Κονδυλώματα στο χρώμα του δέρματος ή με ροζ απόχρωση, τα οποία εξέχουν προς τα επάνω στην επιδερμίδα, έχουν πλατιά κορυφή ή θυμίζουν την όψη "κουνουπιδιού".

Ψείρες του εφηβαίου

SMN2

Είναι μικροσκοπικά παράσιτα τα οποία έχουν διαφορετική μορφή ανάλογα με το σημείο του σώματος όπου εμφανίζονται, καθώς ζουν σε σημεία με τριχοφυία. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να περπατήσουν από το ένα άτομο στο άλλο, όταν υπάρχει στενή σωματική επαφή.

Συμπτώματα: Έντονη φαγούρα και μικροσκοπικά αυγά επάνω στις τρίχες του εφηβαίου.

Ψώρα

SMN3

Είναι μια μόλυνση στο δέρμα που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο που εισχωρεί στην επιδερμίδα για να γεννήσει τα αυγά του. Μεταδίδεται με την στενή σωματική επαφή. Αντιμετωπίζεται με ειδικές αλοιφές που υπάρχουν στο εμπόριο.

Συμπτώματα: Έντονη φαγούρα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξανθήματα στο δέρμα. Μπορεί να χρειαστούν 2-6 εβδομάδες γα να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Γονόρροια

SMN4

Είναι από τα πιο εύκολα μεταδιδόμενα ΣΜΝ και μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με αντιβιοτικά.

Συμπτώματα: Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η αίσθηση "καψίματος" κατά την ούρηση, αλλά σπανίως υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις στην αρχή. Αργότερα, η μόλυνση προκαλεί εξανθήματα στο δέρμα και εξαπλώνεται στις κλειδώσεις και το αίμα.

Στους άντρες εκδηλώνεται με πρήξιμο των όρχεων και υγρό που βγαίνει από το πέος.

Στις γυναίκες εκδηλώνεται με υγρά από τον κόλπο. Γενικά τα συμπτώματα είναι ήπια και πολλές φορές μπερδεύονται με εκείνα της απλής ουρολοίμωξης.

Σύφιλη

SMN5

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν τα πρώιμα σημάδια της σύφιλης. Αν δεν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά οδηγεί σε παράλυση, τύφλωση και τον θάνατο.

Σημάδια και συμπτώματα: Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως ένα στρογγυλό, σκληρό "σπυράκι" στα γεννητικά όργανα ο οποίο προκαλεί έντονο πόνο. Η ασθένεια εξαπλώνεται με την απευθείας επαφή με το συγκεκριμένο σπυράκι. Αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε εξανθήματα στις παλάμες, τις πατούσες ή και άλλα σημεία του σώματος (βλ. φωτογραφία). Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί με πρησμένους αδένες, πυρετό, απώλεια μαλλιών και κόπωση. Στα τελευταία στάδια προσβάλλει την καρδιά, τον εγκέφαλο, το ήπαρ, τα νεύρα και τα μάτια.

Χλαμύδια

SMN6

Είναι από τα πιο κοινά ΣΜΝ και μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα αν δεν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Συμπτώματα στους άνδρες: Κάψιμο και φαγούρα στην κορυφή του πέους, υγρό και έντονος πόνος κατά την ούρηση.

Συμπτώματα στις γυναίκες: Φαγούρα στην περιοχή του κόλπου, υγρά που ενδεχομένως έχουν άσχημη μυρωδιά, πόνος στην σεξουαλική επαφή και στην ούρηση.

HIV/AIDS

SMN7

Ο ιός HIV αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και το αφήνει έκθετο σε κάθε ασθένεια. Μεταδίδεται με το σεξ άνευ προστασίας, την κοινή χρήση συριγγών ή την γέννηση από γονέα που έχει τον ιό. Μπορεί να μην εκδηλωθεί με εμφανή συμπτώματα για πολλά χρόνια, οπότε ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης είναι το τεστ αίματος.

Πρώιμα σημάδια: Μπορεί να μην υπάρχουν καν, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα όμοια με εκείνα της κοινής γρίπης μετά από 1 ή 2 μήνες αφότου κολλήσουν το ιό. Πρησμένοι αδένες, πυρετός, πονοκέφαλοι και κόπωση είναι τα πιο συχνά σημάδια. Σε μερικές περιπτώσεις ο ιός εκδηλώνεται και με σπυράκι/εξανθήματα μέσα στο στόμα.

Τριχομονάδες

SMN8

Είναι ένα παράσιτο που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Σημάδια και συμπτώματα στους άνδρες: Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια. Μερικοί άνδρες έχουν ελαφρά έκκριση υγρού στο πέος και ελαφρύ κάψιμο στην ούρηση.

Σημάδια και συμπτώματα στις γυναίκες: Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν έκκριση υγρού χρώματος κίτρινου-πράσινου από τον κόλπο με πολύ έντονη μυρωδιά. Επίσης νιώθουν φαγούρα και πόνο στο σεξ και την ούρηση. Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως 5 με 28 μέρες αφότου κολλήσουν το παράσιτο.

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει το χρώμα των εσωρούχων για τον χαρακτήρα της γυναίκας στο σεξ

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εθισμός στο σεξ: Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Η ιογενής λοίμωξη που προκαλεί το... brazilian και μεταδίδεται με το σεξ

Τι δείχνει το πέος για την υγεία ενός άνδρα!