ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τα 5 στάδια του έρωτα

Στο ξεκίνημα μιας σχέσης επικρατεί συνήθως η ανεμελιά και η ευθυμία, ενώ σιγά-σιγά το ζευγάρι «προσγειώνεται» στην πραγματικότητα και καλλιεργείται το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας.

Τα 5 στάδια του έρωτα

Τι μεσολαβεί όμως από το ένα στάδιο στο άλλο και πώς επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία από τη μετάβαση αυτή;

Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους εκ μέρους της ιστοσελίδας eHarmony, μια σχέση περνά από πέντε διακριτά στάδια, καθένα από τα οποία επηρεάζει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ευεξίας μας.

Σύμφωνα με τη Jemima Wade, εκπρόσωπο της ιστοσελίδας, οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, τη συμπεριφορά μας αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μια ομάδα εθελοντών να συμπληρώσει ένα ψυχολογικό τεστ, με στόχο να μελετηθούν τα επιμέρους συναισθήματα που κυριαρχούν σε κάθε στάδιο της σχέσης.

Στάδιο 1: «Πεταλούδες στο στομάχι»

Κατά το στάδιο αυτό, κυριαρχεί το πάθος και η ερωτική έλξη. Σημαντικό ποσοστό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών χάνουν βάρος στο ξεκίνημα μιας καινούργιας σχέσης, ενώ αρκετοί δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν είναι λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους.

Στάδιο 2: Εξοικείωση

Χαρακτηρίζεται από ένα ευχάριστο και παραγωγικό άγχος, όταν οι δύο σύντροφοι ανυπομονούν να δουν ο ένας τον άλλο. Όσο μαθαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, δένονται περισσότερο. Το σώμα αντιδρά σαν να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, με τους παλμούς της καρδιάς να αυξάνονται και τον ύπνο να διακόπτεται.

Στάδιο 3: Συνειδητοποίηση

Το ζευγάρι εξερευνεί τα θετικά και τα αρνητικά της σχέσης. Οι δύο σύντροφοι αναρωτιούνται κατά πόσο η σχέση θα προχωρήσει στο μέλλον και θέτουν τα προσωπικά τους όρια. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από αυξημένο στρες.

Στάδιο 4: Ειλικρίνεια

Οι δύο σύντροφοι ανοίγονται περισσότερο και απελευθερώνονται, δείχνοντας τον πραγματικό τους εαυτό. Κατά το στάδιο αυτό, μπορεί να προκύψουν αμφιβολίες για τη σχέση και ο ένας εκ των δύο συντρόφων να αισθάνεται ευάλωτος.

Στάδιο 5: Σταθερότητα

Το τελευταίο στάδιο χαρακτηρίζεται από την πλήρη εμπιστοσύνη και οικειότητα. Είναι το στάδιο της σχέσης στο οποίο οι δύο σύντροφοι αισθάνονται πραγματικά ευτυχισμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Το σημάδι που αποκαλύπτει τον πραγματικό έρωτα...
Είστε πράγματι ερωτευμένοι; Κάντε το τεστ!
Μύθος ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» σύμφωνα με νέα μελέτη
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα όταν είμαστε ερωτευμένοι (γράφημα)