ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ στην εμμηνόπαυση: Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι γυναίκες

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσάρεστων καταστάσεων όπως οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα. Επίσης νιώθουν λιγότερο θηλυκές, χάνουν τη λίμπιντό τους, ενώ μερικές απέχουν τελείως από το σεξ.

Σεξ στην εμμηνόπαυση: Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι γυναίκες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν κατά μέσο όρο τρία χρόνια, οκτώ μήνες και 20 ημέρες.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η εμμηνόπαυση συχνά επηρεάζει δραστικά τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας, με μόνο το ένα πέμπτο των γυναικών που ρωτήθηκαν να αναφέρουν ότι η σεξουαλική τους ζωή επανήλθε στο φυσιολογικό μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Όταν ρωτήθηκαν πόσο καιρό είχαν υποστεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες ανέφεραν ότι συνήθως υπέφεραν από εξάψεις για περίπου τρία χρόνια και τρεις μήνες, ενώ είχαν εναλλαγές στη διάθεσή τους για δύο χρόνια και 10 μήνες. Σχεδόν οι μισές ανέφεραν ότι έκαναν πολύ λιγότερο σεξ από την στιγμή που μπήκαν στην εμμηνόπαυση και οι μισές από αυτές επικαλέστηκαν ως αιτία την απώλεια της σεξουαλικής ορμής, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών σταμάτησαν το σεξ εξ ολοκλήρου λόγω των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 44% είπε επίσης ότι η εμμηνόπαυση τις έκανε να αισθάνονται λιγότερο θηλυκές και το 44% είπε ότι αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.000 γυναίκες, ενώ η εκπρόσωπος της εταιρείας Balance Activ που την διεξήγαγε, Δρ Ρόζμαρι Λέοπαρντ, δήλωσε ότι η έρευνα είναι σημαντική, διότι ρίχνει φως σε ένα θέμα για το οποίο οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να μην μιλούν.

«Η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική οικειότητα είναι ακόμα πολύ σημαντική για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά τα συμπτώματα, όπως η κολπική ξηρότητα, μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική τους ζωή και τις σχέσεις τους, με μόνο το 65% να ζητούν βοήθεια» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε «κόλπα» που θα βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή

Κακές επιδόσεις στο σεξ; Οι τροφές που ανεβάζουν τη λίμπιντο!