ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αλλεργία στο προφυλακτικό; Τι πρέπει να κάνετε

Πολλοί άνδρες εμφανίζουν αλλεργία στα προφυλακτικά λόγω ευαισθητοποίησης στις πρωτεΐνες που έχει το latex, το επεξεργασμένο εκχύλισμα του δέντρου hevea brasiliensis (καουτσούκ).

Αλλεργία στο προφυλακτικό; Τι πρέπει να κάνετε

Όσοι εμφανίζετε αλλεργικά συμπτώματα λοιπόν, θα πρέπει να εξεταστείτε ώστε να επιβεβαιωθεί η αλλεργία σας στο latex.

Αυτό γίνεται με δερματικά τεστ και με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Παράλληλα θα πρέπει να σας δοθούν οδηγίες αποφυγής του latex και σε άλλες περιπτώσεις όπως χειρουργείο, οδοντιατρικές εργασίες κ.λπ. ή ακόμη και τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες αντίστοιχες με αυτές που βρίσκονται στο latex όπως τα κάστανα, οι μπανάνες, τα avocado και πρέπει να αποφεύγετε.

Αναφορικά με τα προφυλακτικά, στην αγορά (Ελληνική και διεθνή) κυκλοφορούν τέσσερις τύποι non-latex προφυλακτικών: πολυισοπρενίου, πολυουρεθάνης, δέρματος αρνιού και νιτριλίου.

Κάθε τύπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (τιμή, αίσθηση, ευκολία ή δυσκολία στο σπάσιμο κ.λπ.).

Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι προφυλακτικά νιτριλίου υπάρχουν μόνο για γυναίκες, τα δέρματος αρνιού χρησιμοποιούνται μόνο ως αντισύλληψη, καθώς δεν εμποδίζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα πολυουρεθάνης είναι αρκετά ακριβά.

Τα πολυισοπρενίου, τέλος, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα αλλά, καθώς παράγονται από επεξεργασία του φυσικού latex, μπορεί να παραμένουν ίχνη του και επομένως ένας μικρός αριθμός ανθρώπων να έχουν αλλεργία ακόμα και σε αυτά.

Σε πρώτη φάση λοιπόν θα πρέπει να επισκεφτείτε αλλεργιολόγο σας και να δοκιμάσετε κάποιον από τους άλλους τρεις τύπους προφυλακτικού.

Διαβάστε επίσης:

Αντισυλληπτικά και προφυλακτικά: Μύθοι και αλήθειες

Πώς να μην κολλήσετε κονδυλώματα