ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Επιστημονική έρευνα: Το «φυσικό βιάγκρα» είναι ο χυμός από...

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους άντρες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην σεξουαλική τους ζωή και οδηγώντας πολύ συχνά σε κατάθλιψη.

Επιστημονική έρευνα: Το «φυσικό βιάγκρα» είναι ο χυμός από...

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Foggia στην Ιταλία, υποστηρίζουν ότι ο χυμός από ένα καλοκαιρινό φρούτο, έχει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία, καθώς περιέχει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, το οποίο αποδείχτηκε πως βελτιώνει σημαντικά τη ροή του αίματος στο πέος.

Στην σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Urology οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο χυμός από καρπούζι είναι εκείνος που βοηθάει τους άντρες με στυτική δυσλειτουργία με τρόπο παρόμοιο με εκείνον του γνωστού βιάγκρα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 24 αντρών με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία. Τους έδωσαν ένα συμπλήρωμα L-κιτρουλίνης σε δοσολογία 1,5 γραμμαρίων ανά 10 λίτρα νερού για έναν μήνα. Τον επόμενο μήνα έλαβαν ένα φάρμακο "placebo".

Η κιτρουλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο καρπούζι, είναι γνωστό ότι αυξάνει τη ροή του αίματος με τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, με τρόπο παρόμοιο με αυτό που κάνει το βιάγκρα.

Διαπίστωσαν ότι οι 12 από τους 24 συμμετέχοντες είχαν σημαντική βελτίωση στο πρόβλημα στυτικής δυλειτουργίας τους, όταν έπαιρναν το συμπλήρωμα L-κιτρουλίνης. Αντίθετα, όταν έπαιρναν το placebo, μόλις 2 στους 24 έδειξαν κάποια βελτίωση, κάτι που υποδεικνύει ότι το δικό τους θέμα ήταν περισσότερο ψυχολογικό.

"Αν και λιγότερο αποτελεσματική από αναστολείς ενζύμων φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η L-κιτρουλίνη αποδείχτηκε ότι είναι ασφαλές και καλά αποδεκτό συμπλήρωμα από τους ασθενείς", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της έρευνας.

Πολλοί άντρες με προβλήματα στύσης αποφεύγουν να παίρνουν βιάγκρα λόγω κόστους και επειδή έχει κάποιες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους. Από την άλλη πλευρά, το καρπούζι είναι πιο εύπεπτο από τα συμπληρώματα L-κιτρουλίνης σε μορφή χαπιών, αφού αυτά μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και διάρροια.

Αυτή η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει αντίστοιχη του 2008 από το πανεπιστήμιο Texas A&M, όπου ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καρπούζι περιέχει συστατικά που έχουν επιδράσεις στο σώμα αντίστοιχες με εκείνες του βιάγκρα, ενώ μπορεί ακόμα και να αυξήσει τη λίμπιντο του ατόμου.

Παρά το γεγονός ότι το καρπούζι δεν επικεντρώνει τη "δράση" του σε ένα συγκεκριμένο όργανο, όπως το Viagra, εντούτοις μπορεί να δώσει παρόμοια αποτελέσματα χωρίς τις παρενέργειες του φαρμάκου. Αυτό μπορεί να είναι καλή είδηση για τους άνδρες που δεν μπορούν να πάρουν με ασφάλεια φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, αν έχουν καρδιακά προβλήματα, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, προβλήματα στα μάτια, σοβαρή ηπατική νόσο και νεφρική νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις άγνωστες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

Το βιάγκρα στη μάχη κατά της άνοιας

Τέσσερα σημάδια ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα οι αρτηρίες σας

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση των όρχεων για καρκίνο (vid)