ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Περισσότερο σεξ κάνουν οι Έλληνες εν μέσω κρίσης

Στο σεξ φαίνεται να το έχουν ρίξει οι Έλληνες προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση, σύμφωνα το αποτέλεσμα μίας νέας δημοσκόπησης.

Έρευνα: Περισσότερο σεξ κάνουν οι Έλληνες εν μέσω κρίσης

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι άντρες κάθε ηλικίας στη χώρα μας κάνουν τον τελευταίο καιρό έως και 35% περισσότερο σεξ, αντί για λιγότερο που ήταν το αναμενόμενο και το παρατηρούμενο σε προγενέστερες αντίστοιχες δημοσκοπήσεις, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Η σχετική έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 600 άνδρες, ηλικίας 25 έως 64 ετών, από ερευνητές του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι νεαροί άνδρες (ηλικίες 18 έως 34 ετών) που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ανέφεραν πως το τελευταίο τετράμηνο έχουν αυξήσει κατά 35% τη συχνότητα των ερωτικών επαφών τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις ηλικίες 35-54 ετών είναι 30% και στις ηλικίες άνω των 54 ετών φτάνει το 27%.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου λένε ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν από βιολογικής και από κοινωνικής πλευράς. Η βιολογική διάσταση είναι ότι σε καταστάσεις έντονου στρες, παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ευφορικές ουσίες ως αντίδοτο της κατάθλιψης, οι οποίες αυξάνουν και την σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα.

Η κοινωνική διάσταση είναι ότι σε ακραίες κοινωνικές συνθήκες (πολέμους, φυσικές καταστροφές κ.λπ.) και σε συνθήκες που οι κοινωνικοί θεσμοί αμφισβητούνται και χάνουν την αξιοπιστία τους (οικονομική αβεβαιότητα, κοινωνική αστάθεια κ.λπ.), ο άνθρωπος «πετά» τις κοινωνικές συμβάσεις και επιτρέπει να επικρατήσουν στον ψυχισμό του πιο άγρια ένστικτα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σεξουαλικό.

«Η σεξουαλική μας φύση καταπιέζεται στον πολιτισμό και τις συμβάσεις του. Αντίθετα οι συνθήκες όπου ο πολιτισμός μοιάζει να είναι εχθρικός για την επιβίωσή μας, μας αναγκάζουν να ξαναθυμηθούμε τα ανιδιοτελή και ισχυρά μας ένστικτα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου δρ Κώστας Κωνσταντινίδης.

Και συνέχισε: «Θέλω να ζήσω, άρα θέλω να κάνω έρωτα. Ο έρωτας είναι το μοναδικό αντίδοτο όταν όλα γύρω μοιάζουν μαύρα και απαισιόδοξα. Ακόμα και για το θάνατο».

Βέβαια, μία άλλη πιθανή εξήγηση του φαινομένου θα μπορούσε να είναι ότι οι άντρες κάνουν περισσότερο σεξ εξαιτίας της ελπίδας και της προσδοκίας ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική κατάσταση της χώρας, η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Πρωινό σεξ: Γιατί το υποστηρίζουν οι ειδικοί

Πώς η στυτική δυσλειτουργία έχει πλήξει τη χώρα μας