ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Πώς αντιδρούν άνδρες και γυναίκες σε έναν χωρισμό

Συναισθηματική υποστήριξη από τις φίλες, πολύ κλάμα και πολύ... παγωτό είναι η κλασική εικόνα που έχουμε για μια γυναίκα μετά από έναν επίπονο χωρισμό. Για έναν άντρα, το τέλος μιας σχέσης συνοδεύεται συνήθως από ένα μπουκάλι ουίσκι, βότκα ή κάποιο άλλο ποτό της αρεσκείας του!

Έρευνα: Πώς αντιδρούν άνδρες και γυναίκες σε έναν χωρισμό

Τέτοιου είδους στερεότυπα έχουν επικρατήσει εδώ και χρόνια στη λαϊκή κουλτούρα και φαίνεται πως κρύβουν μεγάλες αλήθειες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolutionary Behavioral Sciences, οι γυναίκες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη συναισθηματική καταπόνηση λόγω ενός χωρισμού σε σύγκριση με τους άνδρες, όμως ξεπερνούν το τέλος της σχέσης πολύ πιο γρήγορα απ' ότι το «ισχυρό φύλο».

Όταν τη χωρίζει ο σύντροφός της, μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να αισθανθεί θυμό, να κατακλυστεί από άγχος και να πάρει μερικά παραπανίσια κιλά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Παράλληλα, οι γυναίκες είναι λιγότερο αυτο-καταστροφικές και στρέφονται σε φίλους και συγγενείς για υποστήριξη, με τα άτομα από το κοντινό τους περιβάλλον να παρέχουν σημαντική βοήθεια ώστε να ξεπεράσουν το χωρισμό.

Από την άλλη, οι άνδρες απλώς συμβιβάζονται με την ιδέα ότι είναι και πάλι ελεύθεροι, αν και έχουν την τάση να κρατούν την πικρία της απόρριψης ακόμη και για χρόνια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στην ίδια τη Βιολογία, καθώς πιστεύουν ότι οι γυναίκες «έχουν περισσότερα να χάσουν» αν μείνουν με το λάθος σύντροφο και ανακάμπτουν πιο γρήγορα επειδή εκφράζουν πιο ανοιχτά τα συναισθήματά τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίστηκαν σε δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 5.705 άνθρωποι από 96 χώρες.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τον πόνο του χωρισμού με βάση μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 0 να αντιπροσωπεύει την απόλυτη ηρεμία και το 10 τον αβάσταχτο πόνο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έδωσαν βαθμολογία 6,84 όσον αφορά το συναισθηματικό μαρτύριο στο οποίο τις υποβάλλει ένας χωρισμός, ενώ για τους άνδρες η βαθμολογία ήταν κατά μέσο όρο 6,58. Όσον αφορά τον αμιγώς σωματικό πόνο, οι γυναίκες έδωσαν κατά μέσο όρο βαθμολογία 4,21 ενώ οι άνδρες 3,75.

Όσον αφορά τα ακριβή συναισθήματα που προκαλεί ένας χωρισμός στα δύο φύλα, οι γυναίκες δήλωσαν πως αισθάνονται περισσότερο θυμό, άγχος και φόβο, ενώ οι άνδρες βιώνουν θλίψη και αποπροσανατολισμό. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να επέλθουν σε κατάσταση πανικού, να χάσουν τον ύπνο τους και να στραφούν στο φαγητό.

Διαβάστε επίσης:

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του... χωρισμού
Πότε «αναρρώνουμε» από ένα χωρισμό
Εννέα σημάδια ότι η σχέση δεν θα αντέξει στο χρόνο