ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προβλήματα του προστάτη: Πώς επηρεάζουν το σεξ

Έχει βρεθεί ότι ένας στους 2 άντρες θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του συμπτώματα προστατίτιδας, ένας στους 6 άντρες καρκίνο του προστάτη και ένας στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Προβλήματα του προστάτη: Πώς επηρεάζουν το σεξ

Πρόκειται για τις τρεις βασικές παθήσεις του προστάτη, που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι επιπτώσεις των τριών παθήσεων του προστάτη στη σεξουαλική ζωή, έχουν ως εξής:

Προστατίτιδα
Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πυελικού εδάφους, πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία, και τέλος μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Η αντιμετώπιση της φλεγμονής δίνει τέλος στα σεξουαλικά προβλήματα.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αυξάνει κατά 7 φορές τις πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ούρησης καταδεικνύει και το βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας.
Όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βελτιώνεται και η στύση.

Καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη πρακτικά δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία. Όλες, όμως, οι θεραπείες για τον καρκίνο προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Η ριζική προστατεκτομή, με όποια μέθοδο και αν γίνει, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στους περισσότερους άντρες. Η μόνη πιθανότητα για μετεγχειρητικές στύσεις (συνήθως με την βοήθεια των φαρμάκων της στύσης) είναι εφόσον καταστεί εφικτή η διατήρηση των νεύρων της στύσης.

Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος του προστάτη: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
Υπερπλασία προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται