ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Βουλβοδυνία: Η άγνωστη πάθηση που καταστρέφει την ερωτική ζωή των γυναικών

Η βουλβοδυνία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, όμως οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της πάθησης αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή.

Βουλβοδυνία: Η άγνωστη πάθηση που καταστρέφει την ερωτική ζωή των γυναικών

Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2011 στην Αμερικανική Επιθεώρηση Μαιευτικής και Γυναικολογίας, περίπου μία στις δώδεκα γυναίκες εκδηλώνει το χαρακτηριστικό οξύ πόνο, το μούδιασμα και το τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συγκεκριμένα στην είσοδο του κόλπου.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Όσλο-Ακερσούς και το Πανεπιστήμιο του Όσλο, οκτώ γυναίκες μίλησαν για το πώς επηρεάζει τη ζωή τους η πάθηση.

Η βασικότερη δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες, ηλικίας 23 έως 32 ετών, ήταν η σεξουαλική επαφή.

Μία από τις συμμετέχουσες, παντρεμένη επί 12 χρόνια, δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει ποτέ να κάνει σεξ με το σύζυγό της, ενώ μια άλλη ανέφερε ότι επέλεξε να χωρίσει επειδή η πίεση από το σύντροφό της να κάνουν σεξ ήταν υπερβολικά μεγάλη. Οι δύο από τις οκτώ συμμετέχουσες που δεν διατηρούσαν μόνιμη σχέση δήλωσαν ότι δεν είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν μια νέα ερωτική σχέση.

Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν γιατροί και ασθενείς όσον αφορά τη βουλβοδυνία είναι η ορθή διάγνωση. Αρκετές γυναίκες λαμβάνουν, βάσει των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν, διάγνωση για άλλη γυναικολογική πάθηση, όπως η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν στη συνέχεια λάθος θεραπεία που δεν τους παρέχει ανακούφιση.

Τα βαθύτερα αίτια της βουλβοδυνίας παραμένουν ακόμη και σήμερα άγνωστα, ωστόσο η πάθηση έχει συνδεθεί με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια μυκητίασης στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια οριστική θεραπεία για τη βουλβοδυνία. Οι στρατηγικές διαχείρισης που συνιστούν οι ειδικοί περιλαμβάνουν τη μυϊκή χαλάρωση, τη συμβουλευτική (με σεξολόγο και/ή φυσικοθεραπευτή) ή τη χειρουργική επέμβαση, εάν το περιστατικό είναι σοβαρό.

Πηγή: Yahoo Health

Δείτε κι αυτό:

Πόνος στο σεξ: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι
Επίπονος οργασμός: Πού οφείλεται, πώς αντιμετωπίζεται
Ο πιο σέξι γιατρός απαντά: Οι μύκητες των γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα;