ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αλλεργία στον οργασμό – Κι όμως υπάρχει!

Ακούγεται απίθανο έως και τρομακτικό, όμως μπορεί να συμβεί! Μερικοί άνδρες παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση αμέσως μόλις φτάσουν στην κορύφωση.

Αλλεργία στον οργασμό – Κι όμως υπάρχει!

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο ονομάζεται σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου (Post-Orgasmic Illness Syndrome). Σύμφωνα με τον Ολλανδό νευροεπιστήμονα Μαρσέλ Γουόλντινγκερ, ο οποίος πρώτος το αναγνώρισε και δημοσίευσε σχετική μελέτη το 2002, το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση συμπτωμάτων όμοιων με αυτά της γρίπης αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

Τα κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι άντρες με το σύνδρομο είναι: καταρροή, μπούκωμα, φαγούρα στα μάτια, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, εξάντληση, δέκατα, πνευματική σύγχυση και διαταραχές της ομιλίας.

bigstock 184634398

Να σημειωθεί ότι το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου διαφέρει από τη μετα-συνουσιακή δυσφορία, μια άλλη πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά τον οργασμό. Η μετα-συνουσιακή δυσφορία εμφανίζεται εξίσου συχνά στους άντρες και στις γυναίκες, ενώ το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους άντρες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο Sexual Medicine Reviews, επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής, έχουν καταγραφεί στην ιατρική βιβλιογραφία περίπου 50 περιστατικά του συνδρόμου από τότε που ανακαλύφθηκε. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου χαρακτηρίζεται επίσης από την έντονη νευρικότητα, την αδυναμία συγκέντρωσης, την αποδυνάμωση της μνήμης και το αίσθημα θλίψης.

Από το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου θεωρείται ότι πάσχει ένας άντρας που εκδηλώνει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τουλάχιστον 9 στις 10 φορές που κάνει σεξ, ιδιαίτερα αν διαρκούν από δύο ημέρες έως μία εβδομάδα και υποχωρούν αμέσως μετά.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου είναι άγνωστα, ωστόσο υπάρχουν μερικές πιθανές θεωρίες. Για παράδειγμα, μπορεί τα συμπτώματα να οφείλονται σε χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, ενώ μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι άντρες παρουσιάζουν αλλεργία στο ίδιο τους το σπέρμα ή πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Διαβάστε επίσης:

Δες γιατί κάνει καλό η αυτοϊκανοποίηση στην υγεία σου (βίντεο)

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Διάρκεια στο σεξ: Ποιος είναι ο μέσος όρος;