ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Όταν η σεξουαλικότητα συναντά την τέχνη & η αναπαραγωγή την επιστήμη, σε ένα συνέδριο

Την ανθρώπινη σεξουαλικότητα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης και τον διάλογό της (ή την υπόστασή της μέσα στην) με την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την ψυχολογία και πολλών άλλων παραμέτρων επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο οι εργασίες του 2ου Μεσογειακού Συνεδρίου για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα & Αναπαραγωγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 και 4 Απριλίου. 

Όταν η σεξουαλικότητα συναντά την τέχνη & η αναπαραγωγή την επιστήμη, σε ένα συνέδριο

Το συνέδριο με θέμα «Από την ανέπαφη αναπαραγωγή στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα» περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, σε κάθε μια από τις οποίες θα συμμετέχουν αναλόγως γιατροί, φυσικοί, φιλόσοφοι, ψυχαναλυτές, καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι. Οι ομιλητές του συνεδρίου καλούνται να αναλύσουν και να αναπτύξουν σε βάθος θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και κινούνται εντός των πλαισίων της επιστήμης, της βιολογίας και της ιατρικής, αλλά και της φαντασίας, της μυθολογίας και της ιδεολογίας.

Πόσο μπορεί να παραταθεί η σεξουαλική ζωή; Μπορούμε από βλαστικά (πρωτόγονα) κύτταρα να φτιάξουμε γεννητικά όργανα; Είναι δυνατή σήμερα η ανακατασκευή γεννητικών οργάνων στο εργαστήριο; Μπορεί να εφαρμοστεί η γονιδιακή θεραπεία στη σεξουαλική ζωή;

Και ακόμη:

Είναι η απιστία προϋπόθεση για έναν υγιή γάμο; Γιατί ο γάμος απέτυχε; Είναι το σεξ και ο γάμος εχθροί; Είναι η σεξουαλική κρίση αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης; Κατά πόσο διαφέρει το σεξ με τον ή την σύζυγό μας και τον εραστή ή την ερωμένη μας;

Επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα αλλά και ερωτήματα δύσκολα και ταμπού πρόκειται να συζητηθούν για πρώτη φορά, σε ένα συνέδριο ανοιχτό για το κοινό. Το σεξ εξάλλου δεν αποτελεί αντικείμενο μόνο της επιστημονικής σκέψης και μελέτης αλλά και της μυθολογίας και των ιδεολογιών που παράγονται σε μια ζωντανή κοινωνία.

Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τυποποιημένη απάντηση στην ερώτηση τι πραγματικά είναι και από τι επηρεάζεται η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, οι επιστήμονες ξεκινούν μια συνομιλία για τα όρια της επιστήμης, της φαντασίας, της φιλοσοφίας και της τέχνης στην ανθρώπινη φύση. Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί και κατανοηθεί η ανθρώπινη φύση και το πώς αυτή επηρεάζεται από θεσμούς, αντιλήψεις, πρακτικές καθώς και από διάφορες συνθήκες και δεδομένα όπως η κοινωνική και οικονομική κρίση, η ιδεολογία ή η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, το συνέδριο πρόκειται να καλύψει μια πληθώρα θεμάτων μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις, ανοικτές για το κοινό.

«Η ανθρώπινη φύση είναι φτιαγμένη από υλικά που όσο ανάγκη έχουν τον λόγο και την επιστημονική περιέργεια, άλλο τόσο έχουν ανάγκη την περιπέτεια και τον μύθο των αισθήσεων, που πολλές φορές δεν υποτάσσονται στην επιστημονική απόδειξη ή παρατήρηση. Ας ρωτήσουμε λοιπόν όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και τους ποιητές, τους καλλιτέχνες, πως αντιλαμβάνονται ή πως ερμηνεύουν τα πάθη του ανθρώπου στη μακρά διαδρομή της σεξουαλικότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης, ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΜΑΣ (Εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Και όπως αναφέρει ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης, η διατυπωμένη άποψη του Μαρσέλ Προυστ ότι «Ο έρωτας είναι ο αντικατοπτρισμός του τι συμβαίνει στην κοινωνία...» συναντά την πραγματικότητα στην απογοητευμένη Ελλάδα του 2015. Είναι η χώρα όπου ένα εκατομμύριο άνδρες βρίσκονται σε σεξουαλική αποχή, ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο, ένα στα δύο ζευγάρια δεν μπορεί να κάνει παιδιά, ένα στους δύο Έλληνες βιώνει αποκλειστικά εικονικό σεξ.

Την ίδια στιγμή της βαθιάς σεξουαλικής κρίσης και σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτήν, η επιστήμη κάνει άλματα προχωρώντας στην εφαρμογή νέων μεθόδων και τεχνικών που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας! Ανακατασκευή γεννητικών οργάνων στο εργαστήριο. Γονιδιακή θεραπεία και παράταση της σεξουαλικής ζωής, είναι μόνο κάποιες από τις απίστευτες δυνατότητες που παρέχονται.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το σεξ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι κακές συνήθειες που σκοτώνουν το σπέρμα

Όταν τα γονίδια φταίνε για την... απιστία