ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Θέλετε καλύτερο σεξ; Δείτε πόσο πρέπει να γυμνάζεστε

Η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει σημαντικά στην καλή ερωτική ζωή. Αυτό αποτελεί διαπίστωση πολλών ερευνών, οι οποίες έχουν δείξει ότι όσοι γυμνάζονται συστηματικά διεγείρουν τη λίμπιντό τους, βελτιώνουν την ερωτική ευχαρίστηση και έχουν λιγότερα σεξουαλικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η στυτική δυσλειτουργία.

Θέλετε καλύτερο σεξ; Δείτε πόσο πρέπει να γυμνάζεστε

Γιατροί από το Ερευνητικό Ίδρυμα της Νέας Αγγλίας ανακάλυψαν ότι η έντονη, συστηματική άσκηση μπορεί να ελαττώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια περισσότερους από 600 μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι όταν άρχισε η μελέτη δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στύσης. Στο τέλος της οκταετίας, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία.

Και η πιο αποτελεσματική άσκηση ήταν η έντονη - το ισοδύναμο της βάδισης 3 χιλιομέτρων την ημέρα ή της καύσης 200 έξτρα θερμίδων την ημέρα με την βοήθεια της άσκησης.

Επίσης, μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, έδειξε πως και η ήπια άσκηση παρέχει σημαντικά οφέλη.

Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 78 υγιείς άνδρες που έκαναν όμως καθιστική ζωή, μέσης ηλικίας 48 ετών, οι μισοί εκ των οποίων άρχισαν να γυμνάζονται εκτός γυμναστηρίων (έκαναν κυρίως τζόκινγκ και ποδηλασία) τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί μία ώρα κάθε φορά. Έπειτα από εννέα μήνες, οι άνδρες αυτοί ανέφεραν σημαντική βελτίωση της ερωτικής διέγερσης και λειτουργίας, πιο συχνές ερωτικές επαφές και οργασμούς, και βελτιωμένη ικανοποίηση.

bigstock Running couple runners jogging 80792405

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι οι άνδρες που γυμνάζονται έντονα επί 20-30 λεπτά την ημέρα, έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στύσεως σε σχέση με όσους διάγουν καθιστική ζωή. Η ίδια μελέτη έδειξε πως όσο αυξάνεται το βάρος ενός άνδρα ο οποίος δεν γυμνάζεται, τόσο πιο επιρρεπής γίνεται στην στυτική δυσλειτουργία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση αυξάνει την σεξουαλική ικανότητα επειδή ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Πάντως δεν είναι μόνον η καθιστική ζωή που εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το αδυνάτισμα, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του αλκοόλ δεν παρέχουν στην σεξουαλική λειτουργία τόσο ισχυρά οφέλη όσο η συστηματική άσκηση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αλλάζει η στυτική λειτουργία μετά τα 50; Τι είναι φυσιολογικό...

Πότε η χαλαρή στύση δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Πού οφείλεται η πρωινή στύση (βίντεο)