ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ μετά τα 50: Ποιον κίνδυνο εγκυμονεί για τους άντρες

Μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες να αποτελεί ένδειξη ζωντάνιας, φαίνεται όμως ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των αντρών, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Health and Social Behavior. Αντιθέτως, το σεξ μετά τα 50 είναι μάλλον ευεργετικό για τις γυναίκες, κάτι που αναμφίβολα περιπλέκει τα πράγματα για τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας!

Σεξ μετά τα 50: Ποιον κίνδυνο εγκυμονεί για τους άντρες

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άντρες 57-85 ετών που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή να υποστούν κάποια άλλη παρόμοια καρδιαγγειακή επιπλοκή σε βάθος πενταετίας, σε σύγκριση με άντρες αντίστοιχης ηλικίας που απέχουν από το σεξ. Μάλιστα, όσο περισσότερο απολαμβάνει ο άντρας το σεξ, τόσο περισσότερο κινδυνεύει! Όσο για τις γυναίκες, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν λόγω του σεξ αλλά μάλιστα απολαμβάνουν οφέλη που σχετίζονται με την αρτηριακή τους πίεση. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες 57-85 ετών φάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης και κατ’ επέκταση μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μία από τις πρώτες εκτενείς μελέτες με θέμα τη σεξουαλική ζωή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και περιελάμβανε συνολικά δείγμα 2.200 ανθρώπων, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χούι Λίου, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναφέρει πως οι ηλικιωμένοι άντρες ίσως διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους επειδή καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια –σε σύγκριση με τους νεότερους άντρες– να φτάσουν στον οργασμό και αυτό πιθανώς καταπονεί το καρδιαγγειακό τους σύστημα. «Αυτά τα ευρήματα θέτουν σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως το σεξ οπωσδήποτε έχει οφέλη για την υγεία όλων» δήλωσε η Λίου. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που ενισχύουν στη σεξουαλική λειτουργία μετά τη μέση ηλικία ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογία: Το μυστικό του καλού σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις