ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξουαλικές ανασφάλειες: Σε ποια ηλικία «χτυπούν» τις γυναίκες;

Όσο μεγαλώνουν, οι γυναίκες μαθαίνουν καλύτερα το σώμα τους και επομένως ξέρουν τι θέλουν στο σεξ, όμως μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι επίσης ταλανίζονται από περισσότερες ανασφάλειες στον ερωτικό τομέα.

Σεξουαλικές ανασφάλειες: Σε ποια ηλικία «χτυπούν» τις γυναίκες;

Ερευνητές από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, μελέτησαν 500 γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών και διαπίστωσαν ότι οι 40άρες είναι πιο ανασφαλείς σε θέματα που αφορούν το σεξ σε σύγκριση με τις 50άρες ή ακόμη και τις 60άρες. Τα δύο ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες μεταξύ 40 και 50 είναι το μειωμένο ή και ανύπαρκτο ενδιαφέρον για το σεξ και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γυναικών, οι σεξουαλικές τους ανησυχίες και ανασφάλειες έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή και τις εμποδίζουν να είναι ευτυχισμένες στη σχέση τους.

Όταν ερωτήθηκαν τι είναι αυτό που θα βελτίωνε την ικανοποίησή τους από το σεξ, οι γυναίκες ηλικίας 40-68 απάντησαν «η καλύτερη εικόνα σώματος». Όλες οι ηλικιακές ομάδες –με εξαίρεση τις γυναίκες που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους– συμφώνησαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας για τη γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι το 52% των γυναικών δεν είχαν συζητήσει τις σεξουαλικές τους ανησυχίες με τον γιατρό τους. Αυτό συνεπάγεται ότι χάνουν την ευκαιρία να αναζητήσουν λύσεις που θα βελτιώσουν την ερωτική τους ζωή και την ποιότητα ζωής τους γενικότερα.

Η Δρ Σέριλ Κίνγκσμπεργκ, επικεφαλής του τμήματος Συμπεριφορικής Ιατρικής στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κλίβελαντ, αναφέρει πως «η έρευνα αυτή ρίχνει περισσότερο φως στο πώς νιώθουν οι γυναίκες ότι επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους οι σεξουαλικές ανησυχίες».

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται να παρουσιαστούν στο επερχόμενο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS), το οποίο θα λάβει χώρα στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Οι 3 γυναικείες «σεξουαλικές αμαρτίες»