ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξουαλικός ναρκισσισμός: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Μια νέα καναδική μελέτη ρίχνει περισσότερο φως σε μια υποκατηγορία του ναρκισσισμού, τον λεγόμενο σεξουαλικό ναρκισσισμό, αποκαλύπτοντας ότι ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ο ανταγωνισμός ως προς τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Σεξουαλικός ναρκισσισμός: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Ο σεξουαλικός ναρκισσιστής, γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, «έχει την τάση να εκμεταλλεύεται τους άλλους, παρουσιάζει έλλειψη ενσυναίσθησης, χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία και από υπερβολική ανάγκη για επιβεβαίωση στον σεξουαλικό τομέα». Σχετικό άρθρο στον ιστότοπο του πανεπιστημίου αναφέρει πως «είναι για παράδειγμα ο άνθρωπος που θα πληρώσει το φαγητό αναμένοντας σεξουαλικά ανταλλάγματα».

Το πόσο ευτυχισμένος νιώθει ένας σεξουαλικός ναρκισσιστής στη σχέση του, διαπίστωσαν οι ερευνητές, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σεξουαλικές επιδόσεις των γύρω του. Αν και διαπιστώθηκε ότι σε γενικές γραμμές όλοι οι συμμετέχοντες λίγο πολύ ήταν περίεργοι να μάθουν τις συμβαίνει στις κρεβατοκάμαρες των άλλων, οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές φάνηκε να επηρεάζονται αρκετά από τέτοιου είδους ευαίσθητες πληροφορίες.

bigstock Shot of a passionate loving co 13166069

«Τα άτομα που χαρακτηρίζονται έντονα από σεξουαλικό ναρκισσισμό έχουν την τάση να κάνουν συγκρίσεις σεξουαλικού τύπου» αναφέρει η ερευνήτρια Λίσα Ντέι. «Όταν η σύγκριση αφορά άτομα με καλύτερες επιδόσεις από τους ίδιους, τότε ενοχλούνται έντονα».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από τρία επιμέρους πειράματα. Από το πρώτο πείραμα συνήγαγαν ότι οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές όχι μόνο συγκρίνουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις (π.χ. συχνότητα, διάρκεια) με αυτές των άλλων αλλά μάλιστα προτιμούν να κάνουν συγκρίσεις με όσους θεωρούν ότι είναι λιγότερο «επιδέξιοι» από τους ίδιους. Αυτό, σχολιάζουν οι ερευνητές, τους τονώνει τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και επίσης αυξάνει την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους. Από το δεύτερο πείραμα, το οποίο έγινε σε διαφορετικό δείγμα εθελοντών, προέκυψε ότι οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές παρουσιάζουν πτώση στην ικανοποίηση από τη σχέση τους εάν έρθουν αντιμέτωποι με τη συνειδητοποίηση ότι κάποιο άλλο ζευγάρι (είτε το γνωρίζουν είτε όχι) κάνει περισσότερο σεξ απ’ ό,τι οι ίδιοι. Στο τρίτο και τελευταίο πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 665 άτομα, επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του δεύτερου, αφού αποδείχτηκε και πάλι ότι οι σεξουαλικοί ναρκισσιστές απογοητεύονται από τη σεξουαλική τους ζωή όταν μαθαίνουν ότι υπάρχουν ζευγάρια που απολαμβάνουν το σεξ συχνότερα σε σύγκριση με αυτούς.

Ο σεξουαλικός ναρκισσισμός, καταλήγουν οι ερευνητές, αποτελεί παράμετρο που επηρεάζει σημαντικά την ικανοποίηση του ατόμου από τη σεξουαλική του ζωή αλλά και τη σχέση του γενικότερα, γι’ αυτό και ευελπιστούν ότι η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology Bulletin, θα αποτελέσει αφορμή να αναλυθεί περαιτέρω το θέμα.

Δείτε κι αυτό:

Απιστία: Πώς θα καταλάβετε ότι... πλησιάζει!