ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σπέρμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχές του χρόνου

Έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση διεθνώς, χωρίς οι επιστήμονες να είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς τα αίτια.

Σπέρμα: Πώς επηρεάζεται από τις εποχές του χρόνου

Εικάζεται ότι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η ρύπανση του περιβάλλοντος κ.α.

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα ωστόσο, το σπέρμα των ανδρών τείνει να βρίσκεται στην καλύτερη και πιο γόνιμη φάση του στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής του χρόνου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από σχεδόν 6.500 άνδρες που είχαν επισκεφθεί κλινικές γονιμότητας. Από αυτούς, οι περίπου 5.000 είχαν υγιές σπέρμα και οι 1.500 προβληματικό (π.χ. λιγότερα σπερματοζωάρια).

sperm

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το σπέρμα των ανδρών περιέχει μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερης ποιότητας σπερματοζωάρια (πιο κινητικά και με λιγότερες μορφολογικές ανωμαλίες) τον χειμώνα, ενώ από την άνοιξη αρχίζει η σταδιακή μείωση της ποιότητας του σπέρματος.

Η έρευνα έδειξε ότι το χειμώνα οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος παρήγαν έως 70 εκατομμύρια ανά ml και το 5% αυτών των σπερματοζωαρίων ήταν ιδιαίτερα κινητικά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου.

Αντίθετα, την άνοιξη η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους υγιείς άνδρες έπεφτε στα 68 εκατομμύρια ανά ml και από αυτά μόνο το 3% ανήκε στην κατηγορία των άκρως κινητικών σπερματοζωαρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως φυσιολογική την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, όταν ξεπερνούν τουλάχιστον τα 16 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Δεν ίσχυε πάντως το ίδιο για τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, στους οποίους καταγραφόταν ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (περίπου το 7% του συνόλου) παρατηρούνταν κατά την άνοιξη.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, το φυσιολογικό σπέρμα θα έχει καλύτερες επιδόσεις το χειμώνα, ενώ οι υπογόνιμοι άνδρες με αραιότερο σπέρμα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέγουν το φθινόπωρο και την άνοιξη (σ.σ. για τις προσπάθειες γονιμοποίησης).

Η διαπίστωση αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές μια εύλογη εξήγηση για το αποκορύφωμα των γεννήσεων στη διάρκεια του φθινοπώρου.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας - Ποιοι άλλοι παράγοντες την επηρεάζουν

Τροφές που βλάπτουν το σπέρμα και δυσχεραίνουν τη σύλληψη