ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αυξημένα επίπεδα σακχάρου: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα.

Αυξημένα επίπεδα σακχάρου: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επισκόπηση επιστημονικών μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetic Medicine, αναδεικνύοντας ένα σοβαρό κίνδυνο, καθώς οι περιπτώσεις διαβήτη έχουν τετραπλασιαστεί από το 1980 και μετά.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν στοιχεία από 145 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 88.000 άνδρες με μέση ηλικία τα 56 έτη.

Sad And Depressed Man Lying

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν από διαβήτη είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με τους υγιείς.

Συγκεκριμένα, το 59% των διαβητικών έπασχε από στυτική δυσλειτουργία.

Επιπλέον, οι άνδρες με διαβήτη είχαν την τάση να εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν διαβήτη.

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιή στύση επισημαίνει ο ερευνητής Sean Skeldon.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται συχνά προάγγελος της καρδιακής νόσου.

Αυτό συμβαίνει επειδή στα αιμοφόρα αγγεία που προκαλούν τη στύση, υπάρχει συσσώρευση πλάκας, κάτι που μπορεί να συμβαίνει και στην καρδιά.

Εκδηλώνεται όμως πρώτα στη στυτική λειτουργία, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος είναι μικρότερα από αυτά που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

Μία βασική στρατηγική πρόληψης είναι η κατανάλωση τριών μερίδων οσπρίων την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 35%, σύμφωνα με έρευνες, καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποφυγή των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: Women's Health

Διαβάστε επίσης:

Υγεία καρδιάς & σεξουαλική υγεία: 7 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα