ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το καλύτερο γιατρικό για το «μπούκωμα» είναι… ο οργασμός

Όταν μας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα η ερωτική μας διάθεση συνήθως δεν είναι και στα καλύτερά της, οι ειδικοί όμως συνιστούν το σεξ σαν «θεραπεία» για ενοχλητικά συμπτώματα όπως η βουλωμένη μύτη.

Το καλύτερο γιατρικό για το «μπούκωμα» είναι… ο οργασμός

«Η σεξουαλική δραστηριότητα ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα» εξηγεί ο Μάικλ Μπένινγκερ, πρόεδρος του Ινστιτούτο Κεφαλής και Τραχήλου της Κλινικής Κλίβελαντ, «με αποτέλεσμα τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης, τη διευκόλυνση της ροής του αέρα στη ρινική κοιλότητα και επομένως την ανεμπόδιστη αναπνοή».

bigstock Happy young couple in love 27468317

Η διαδικασία της ερωτικής διέγερσης και ο οργασμός ελέγχονται από το νευρικό σύστημα. Το τμήμα του νευρικού συστήματος που ονομάζεται συμπαθητικό ελέγχει τη βιολογική εκδήλωση του στρες, ενώ το τμήμα που ονομάζεται παρασυμπαθητικό εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος.

Τόσο το συμπαθητικό όσο και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα συμμετέχει ενεργά σε καθεμιά από τις τέσσερις διακριτές φάσεις της σεξουαλικής πράξης: 1) διέγερση (προκαταρκτικά), 2) σταθεροποίηση (πλήρης ερωτική διέγερση και διείσδυση), 3) οργασμός (κορύφωση της σεξουαλικής πράξης) και 4) λύση (χαλάρωση).

Στις δύο πρώτες φάσεις το σώμα προετοιμάζεται για το σεξ και σε αυτή τη διαδικασία δραστηριοποιείται έντονα το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. «Απελευθερώνεται η ορμόνη επινεφρίνη (αδρεναλίνη), τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης συστέλλονται και μειώνεται η φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί το μπούκωμα» αναφέρει ο Δρ Λόντον Τροστ, ουρολόγος στην Κλινική Μάγιο, συμπληρώνοντας πως «κατά τη διέγερση και τον οργασμό απελευθερώνονται επίσης ορμόνες που προωθούν την καλή διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη».

Αυτή η θετική επίδραση δεν κρατά για πάντα βέβαια, αφού μετά τον οργασμό, κατά τη φάση της λύσης, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται ώστε να επανέλθει το σώμα στη φυσιολογική του λειτουργία. Σύμφωνα με τον Δρ Τροστ, η αναπνοή διευκολύνεται για διάστημα 20 έως 60 λεπτών μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης.

Δείτε κι αυτό:

Αλλεργία στον οργασμό – Κι όμως υπάρχει!

Μυστικό μακροζωίας το σεξ – Δείτε ποια είναι η συνιστώμενη συχνότητα

Μπορείς να χάσεις βάρος κάνοντας σεξ;