ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Νιώθεις λύπη μετά το σεξ; Οι αιτίες και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Μέχρι πρότινος, «η μετα-σεξουαλική δυσφορία ή μελαγχολία» όπως έχει ονομαστεί επιστημονικά, θεωρείτο ότι αφορά μόνο τις γυναίκες.

Νιώθεις λύπη μετά το σεξ; Οι αιτίες και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Όμως, η νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Queensland, αναφέρει πως το ζήτημα μπορεί να απασχολεί και τους άνδρες.

Τέσσερις στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα, είχαν εμπειρία μετα-σεξουαλικής δυσφορίας. Μάλιστα, 4% αυτών ανέφερε ότι είχε τέτοια συναισθήματα σε τακτική βάση. «Ένιωθα άδειος. Ήθελα να μείνω μόνος. Ένιωθα ανικανοποίητος και πολύ ενοχλημένος», ήταν μερικές από τις περιγραφές των ανδρών.

Τι ακριβώς είναι αυτό;

Μετά τη σεξουαλική επαφή, κάποιοι νιώθουν αναζωογονημένοι ενώ άλλοι ακριβώς το αντίθετο: μπορεί να αισθάνονται από νευρικότητα μέχρι και λύπη. Τα συναισθήματα δεν σχετίζονται με την ποιότητα του σεξ, εκδηλώνονται αμέσως μετά την επαφή και μπορεί να διαρκέσουν μέρες.

Τι φταίει;

Τα ακριβή αίτια της μετα-σεξουαλικής μελαγχολίας είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το πρόβλημα σχετίζεται με πιθανή δυσλειτουργία των νευρο-διαβιβαστών προς την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ευχαρίστηση. Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης πιθανώς να συμβάλλει στην εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων.

Σημαίνει κάτι για τη σεξουαλική ζωή και το σύντροφο;

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί ως παθολογική κατάσταση και δεν αφορά τη σχέση με το σύντροφο.

Πρέπει να το ξέρει ο σύντροφος;

Όπως και σε κάθε άλλο σεξουαλικό πρόβλημα, η συζήτηση με το σύντροφο είναι σημαντική. Στην περίπτωση της μετα-σεξουαλικής μελαγχολίας, η ενημέρωση του συντρόφου συμβάλλει και στο να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με το «τι φταίει».

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Το πρόβλημα απαιτεί ιατρική παρέμβαση, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν περνάει με τον καιρό! Μπορεί μάλιστα να επιδεινωθεί, προκαλώντας σοβαρή σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι ειδικοί στη σεξουαλική υγεία θα συστήσουν την κατάλληλη αντιμετώπιση για κάθε ασθενή ατομικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συνδυασμός φαρμάκων με συμβουλευτική.

Πηγή: Journal of Sex and Marital Therapy