ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποιοι λένε «ΟΧΙ» στο σεξ και γιατί

Η αποχή από τοσεξ είναι για μερικούς συνειδητή επιλογή· άλλοτε βασίζεται σε συναισθηματικούς λόγους και άλλοτε σε λόγους υγείας.

Ποιοι λένε «ΟΧΙ» στο σεξ και γιατί

Η αποχή από τοσεξ είναι για μερικούς συνειδητή επιλογή· άλλοτε βασίζεται σε συναισθηματικούς λόγους και άλλοτε σε λόγους υγείας.

Ακόμη και γιακάποιον που έχει κάνει σεξ στο παρελθόν, η αποχή μπορεί να φαίνεται λογική μιαορισμένη χρονική στιγμή.

Η αποχή σημαίνεικάτι διαφορετικό για κάθε άτομο. Για τους ετεροφυλόφιλους, μπορεί να σημαίνειτην αποχή προς διατήρηση της παρθενίας ή την αποχή από οποιαδήποτε μορφήσεξουαλικής επαφής. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η αποχή σημαίνει ότι ακόμηκαι το φιλί είναι απαγορευτικό.

Ποιοι είναι οι λόγοι αποχής;

Μια ανεπιθύμητηεγκυμοσύνη είναι για πολλούς το κίνητρο να αποφύγουν το σεξ. Το ίδιο ισχύει καιγια τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Το στοματικό και το πρωκτικόσεξ κρύβουν κινδύνους μετάδοσης μιας ασθένειας, ωστόσο δεν μπορούν να οδηγήσουνσε εγκυμοσύνη. Πολλοί νέοι επιλέγουν να πουν «όχι» στο σεξ προκειμένου νααποφύγουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Τα νεαρά κορίτσια που απέχουν έως τηνενηλικίωση έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ που θα οδηγήσεισε καρκίνο του τραχήλου ή στειρότητα. Ομοίως, οι νέοι άνδρες που αποφεύγουν τοσεξ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο κάποιου ΣΜΝ που σχετίζεται με τα προφυλακτικάκαι γενικότερα το ασφαλές σεξ.

Ενήλικη ζωή & αποχή

Πολλοί ενήλικες πουέχουν κάνει σεξ στο παρελθόν επιλέγουν την αποχή για άλλους λόγους. Γιαπαράδειγμα:

- -Περιμένουννα γνωρίσουν τον κατάλληλο σύντροφο

- -Πενθούντην απώλεια ενός συντρόφου

- -Αφοσιώνονταιστις σπουδές ή την καριέρα τους

- -Αναρρώνουναπό μια ασθένεια

- -Τηρούνένα ηθικό ή θρησκευτικό πρότυπο

Η αποχή είναι απόφαση

Η αποχή από το σεξδεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται πιέσεις από τους συνομηλίκουςή τον ερωτικό του σύντροφο. Μπορεί κανείς να επιμείνει στην απόφασή του εάν:

- -Συζητήσειανοιχτά με το σύντροφό του για την απόφαση αποχής.

- -Αποφεύγειτη σωματική επαφή που μπορεί να οδηγήσει σε ερωτική διέγερση.

- -Δεναναθεωρεί την απόφασή του λόγω μιας συγκεκριμένης συγκυρίας. Οποιαδήποτεαπόφαση μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή των επιλογών πρέπει να αντιμετωπίζεταιώριμα και ψύχραιμα.

- -Δενεπιτρέπει τις εξωτερικές πιέσεις. Η απόφαση της αποχής είναι καθαρά προσωπική.

Ένα μειονέκτημα τηςαποχής είναι ότι πολλοί επιλέγουν να τη σταματήσουν χωρίς να είναι πλήρως προετοιμασμένοι.Πρέπει να λαμβάνεται η απαραίτητη προστασία προκειμένου να αποφευχθεί μιαανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή η μετάδοση μιας ασθένειας. Χρειάζεται χρόνος καισφαιρική θεώρηση των πραγμάτων προκειμένου ένα άτομο να αποφασίσει εάν θα είναισεξουαλικά ενεργό ή όχι.