ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Πόσες φορές απάτησα τον σύντροφό μου

Οι πιο εμφανίσιμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες νααπατήσουν το σύντροφό τους, ωστόσο δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουνμία νέα σχέση.
Έρευνα: Πόσες φορές απάτησα τον σύντροφό μου

Οι πιο εμφανίσιμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες νααπατήσουν το σύντροφό τους, ωστόσο δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουνμία νέα σχέση.

Αυτό έδειξε μία νέα μελέτη σχετικά με την απιστία, στηνοποία συμμετείχαν Αμερικανοί έφηβοι. Μάλιστα, υπέυθυνη της έρευνας ήταν μία Ελληνίδα επιστήμονας, η Ευφροσύνη Αδαμοπούλου.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρατηρήθηκαν τμηματικά. Από το2001 έως το 2002, όταν ήταν σε ηλικία από 18 έως 26 ετών και από το 2008, ότανοι συμμετέχοντες ήταν σε ηλικίες από 24 έως 32, ενώ η συλλογή στοιχείων πραγματοποιούντανστο σπίτι τους.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economic Letters, η επικεφαλής Ευφροσύνη Αδαμοπούλου, εστίασε στο ερώτημα:

«Κατά τη διάρκεια της τωρινής σας σχέσης, είχατε σεξουαλικέςεπαφές με άλλα άτομα;»

Το 21,5% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι απάτησαν τονσύντροφό τους τουλάχιστον μία φορά.

Ωστόσο, η παραδοχή απιστίας ήταν μικρότερη ανάμεσα στους παντρεμένουςκαι έφτανε μόλις το 12,9%.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι ήταν οι άνδρες που παραδέχτηκαντην απιστία σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο η επικεφαλής της έρευνας τονίζειότι, κατά την πρώτη περίοδο εξέτασης (2001-2002) συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο,κάτι που αποδίδει στην αύξηση του ποσοστού χειραφετημένων γυναικών σήμερα.

Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει ότι τα πιο θρησκευόμεναάτομα ήταν λιγότερο επιρρεπή στην απιστία, ενώ, όσοι είχαν παιδί, είχαν ακόμημικρότερες πιθανότητες να απατήσουν τον σύντροφό τους.

Τέλος, η έρευνα παρουσιάζει την ύπαρξη «εποχικότητας» στηναπιστία. Μία πιθανή εξήγηση που δίνει η κα. Αδαμοπούλου είναι ότι, ότανταξιδεύουμε, σε περιόδους όπως το καλοκαίρι, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες ναγνωρίσουμε κόσμο και άρα να απιστήσουμε.