ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σχέσεις: Τι θέλουμε να ακούσουμε σε έναν καυγά;

Καμία σχέση δενπαρουσιάζει… ανοσία στις διαφωνίες, αλλά ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγουμενα διακόψουμε έναν τσακωμό παίζει ρόλο στο να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.
Σχέσεις: Τι θέλουμε να ακούσουμε σε έναν καυγά;

Καμία σχέση δενπαρουσιάζει… ανοσία στις διαφωνίες, αλλά ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγουμενα διακόψουμε έναν τσακωμό παίζει ρόλο στο να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.








Ένα σύνηθεςπρόβλημα στις σχέσεις είναι ότι δεν ξέρουμε πάντα τι θέλει ο σύντροφός μας. Όσοκαι το επιζητούμε, είναι αδύνατο να διαβάσουμε το μυαλό των άλλων!







Όταν ξεσπά μιαδιαφωνία, τα περισσότερα ζευγάρια δε θέλουν συγγνώμες και απολογίες, αλλάπροτιμούν τις υποχωρήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στοεπιστημονικό περιοδικό Journal of Social & Clinical Psychology .







Η Κιθ Σάνφορντ,επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ τουΤέξας , είναι ειδικός στον «πόλεμο μεταξύ συντρόφων».







Παλαιότερες μελέτεςέχουν δείξει ότι υπάρχουν δύο βασικές ανησυχίες για τα ζευγάρια στην περίπτωσηδιαμάχης: η αντιληπτή απειλή και η αντιληπτή παραμέληση. Η αντιληπτή απειλήσημαίνει ότι ο ένας εκ των δύο συντρόφων αισθάνεται πως η θέση του στη σχέσηκινδυνεύει από το απαιτητικό έτερόν του ήμισυ, ενώ η αντιληπτή παραμέληση αφοράστο συναίσθημα ότι ο σύντροφος δεν επενδύει αρκετά στη σχέση.







«Αυτό που θέλει οένας σύντροφος από τον άλλο στην περίπτωση διαφωνίας εξαρτάται από τις ανησυχίεςτου. Για να επιλυθεί η διαφωνία, μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές τακτικές»,δηλώνει ο Σάνφορντ.







«Ο σύζυγος μπορεί,για παράδειγμα, να αγοράσει λουλούδια και αυτό να φανεί χρήσιμο εάν η σύζυγοςανησυχεί για την αντιληπτή παραμέληση. Αν όμως ο φόβος της περιλαμβάνει την αντιληπτήαπειλή, τα λουλούδια δε θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.»







Στο πλαίσιο έρευνας,ο Σάνφορντ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν σχεδόν 1.000 παντρεμένα ζευγάρια. Ηπαραχώρηση δύναμης, με την έννοια της παραχώρησης ελέγχου για να ληφθεί μιααπόφαση, ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τα περισσότερα ζευγάρια για τηνεπίλυση μιας διαφωνίας.





Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οισυμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν σε 5 ακόμη πράγματα που θέλουν τα ζευγάρια:επίδειξη ενδιαφέροντος, λιγότερη εναντίωση, περισσότερη επικοινωνία,τρυφερότητα και μια τρυφερή απολογία.