ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απίστευτο! Οι κρίσεις επιληψίας μοιάζουν με έντονο οργασμό

Η περιγραφή των επιληπτικών κρίσεων από τους ασθενείς που τις βιώνουν, μπορεί να είναι το κλειδί της ευτυχίας! Δε χρειάζεται να διαβάσουμε τα έργα των μεγάλων φιλοσόφων για να βρούμε τον ορισμό της ευτυχίας. Η επιστήμη μπορεί να έχει τελικά την απάντηση. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης (UHG), η νευρολόγος Fabienne Picard μελετά εδώ και χρόνια ένα σπάνιο φαινόμενο που έχει μείνει στην αφάνεια: τις κρίσεις έκστασης που βιώνουν τα άτομα με επιληψ

Απίστευτο! Οι κρίσεις επιληψίας μοιάζουν με έντονο οργασμό

Η περιγραφή των επιληπτικών κρίσεων από τους ασθενείς που τις βιώνουν, μπορεί να είναι το κλειδί της ευτυχίας! Δε χρειάζεται ναδιαβάσουμε τα έργα των μεγάλων φιλοσόφων για να βρούμε τον ορισμό της ευτυχίας.Η επιστήμη μπορεί να έχει τελικά την απάντηση. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τηςΓενεύης (UHG), η νευρολόγος Fabienne Picard μελετά εδώ και χρόνια ένα σπάνιο φαινόμενο που έχει μείνει στην αφάνεια: τιςκρίσεις έκστασης που βιώνουν τα άτομα με επιληψία.

Τα άτομα αυτάπεριγράφουν την εμπειρία τους ως ένα έντονο αίσθημα ευεξίας. Ξεκινά σταδιακάκαι κορυφώνεται όπως ένας έντονος οργασμός. Δεν πρόκειται όμως για μια σωματικήεμπειρία·μοιάζει περισσότερο με κάτι το μυστικιστικό. Έπειτα από λίγο, όλα βρίσκονται σεαρμονία με τον κόσμο.

Σύμφωνα με άρθρο τηςελβετικής εφημερίδας Le Temps, η Picard αναφέρει πως η εμπειρία των επιληπτικών μοιάζειμε ένα «αίσθημα ολοκλήρωσης, διανοητικής καθαρότητας και απόλυτης βεβαιότητας».Οι ασθενείς της δηλώνουν πως δεν έχουν αισθανθεί ποτέ κάτι καλύτερο και δυνατότερο.

Πώς εξηγείται όμωςαυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με την Picard, η έκσταση πηγάζει από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου πουονομάζεται νήσος. Κατά την κρίση,στην περιοχή αυτή υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου των εξωτερικών ερεθισμάτων. Έτσι,καταπνίγεται κάθε αίσθημα ανησυχίας, δυσφορίας και αμφιβολίας και το σώμακατακλύζεται από μια απερίγραπτη αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα γαλήνη.

Η επιστημονικήκοινότητα έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό την έρευνα της Picard, καθώς για πρώτη φορά μελετώνται οιθετικές εκδηλώσεις της επιληψίας. Η βαθύτερη κατανόηση αυτής της πτυχής της νόσουμπορεί να αποτελέσει το κλειδί ώστε να αποκαλυφθούν τα πραγματικά μυστικά της ευτυχίας.