ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιόγκα για τυφλούς με την κάμερα του Kinect - VIDEO

Σε ένα συνηθισμένο μάθημα γιόγκα, οι ασκούμενοι μαθαίνουναπό το δάσκαλό τους πώς να εκτελέσουν σωστά μία άσκηση.
Γιόγκα για τυφλούς με την κάμερα του Kinect - VIDEO

Σε ένα συνηθισμένο μάθημα γιόγκα, οι ασκούμενοι μαθαίνουναπό το δάσκαλό τους πώς να εκτελέσουν σωστά μία άσκηση. Τι γίνεται, όμως, στηνπερίπτωση που ο μαθητής είναι μερικά ή ολικά τυφλός και αδυνατεί να δει τιπρέπει να κάνει;

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μεεπικεφαλής τη μηχανικό λογισμικού Κάιλ Ρέκτορ, δημιούργησαν ένα πρωτοποριακόλογισμικό, που παρακολουθεί τις κινήσεις του τυφλού μαθητή και παράλληλα τουεξηγεί με λόγια τι πρέπει να διορθώσει στη στάση του.

Πρόκειται για το "Eyes-Free Yoga" που παρουσιάστηκεστο διεθνές συνέδριο υπολογιστών SIGACCESS στις ΗΠΑ.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη γνωστή σε όλους μας κάμερα καιτο λογισμικό του Microsoft Kinect, προκειμένου να καταγράφει τις κινήσεις τουσώματος του μαθητή.

Μέσω ηχείων, σε πραγματικό χρόνο, παρέχει προφορικέςοδηγίες, ώστε ο ασκούμενος να προσαρμόζει ανάλογα τις κινήσεις του σώματός του.

http://www.youtube.com/watch?v=cm_ghJPqj70

Επί της ουσίας, το πρόγραμμα είναι ένας εικονικός δάσκαλοςγιόγκα, που επιτρέπει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να αλληλεπιδρούνμαζί του την ώρα των ασκήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόγραμμα διαθέτει περίπου 30προφορικές οδηγίες διόρθωσης και βελτίωσης.

Προκειμένου να αναπτυχθεί, οι ερευνητέςσυνεργάστηκαν με δασκάλους της γιόγκα,ώστε να ενσωματώσουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Τέλος, η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε τάξεις τυφλών, όπου καιεπιβαβαιώθηκε η χρησιμότητα και η λειτουργικότητά του.

Οι ερευνητές προτίθενται να καταστήσουν την τεχνολογία τουςδιαθέσιμη online, ώστε οι ενδιαφερόμενοι χρήστες να «κατεβάσουν» το πρόγραμμα,να το συνδέσουν στο Kinect τους και να αρχίσουν τη γιόγκα.