ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων στο Συμβ. Ευρώπης

Οι επιλεκτικές αμβλώσειςθηλυκών εμβρύων είναι πρακτική διακρίσεων και θα πρέπει να απαγορευθούν,σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Νιλς Μούιζνιεκς,
Οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων στο Συμβ. Ευρώπης

Οι επιλεκτικές αμβλώσειςθηλυκών εμβρύων είναι πρακτική διακρίσεων και θα πρέπει να απαγορευθούν,σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Νιλς Μούιζνιεκς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για τα κορίτσια καιτις γυναίκες και τα κράτη πρέπει να προχωρήσουν σε νομοθεσία και πλαίσιο πολιτικών για ναεκριζωθούν τα αίτια των ανισοτήτων που οδηγούν σε επιλογή φύλου.

«Αυτή η πρακτικήδιακρίσεων πηγάζει από τη μειονεκτική θέση των γυναικών στην κοινωνία. Σε αυτόπρέπει να αντιταχθούμε δυναμικά και να το απαγορεύσουμε με νόμο», τονίζει ο κ.Μούιζνιεκς στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ευρωπαίος Επίτροποςανέφερε ότι «οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων είναι ευρέως γνωστές στηνΚίνα και στην Ινδία, αλλά είναι συχνές και σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης».

Ανισορροπία των φύλωνκατά τις γεννήσεις έχει καταγραφεί στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Γεωργία,την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με στοιχεία πουπαραθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μούιζνιεκς.

Η φυσιολογική αναλογίαγεννήσεων αγοριών και κοριτσιών είναι 102-106 αγόρια προς 100 κορίτσια. Αλλά ταστοιχεία του 2013 δείχνουν ότι η αναλογία στην Αρμενία είναι 114-155 αγόριαπρος 100 κορίτσια και 116 αγόρια προς 100 κορίτσια στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει οκ. Μούιζνιεκς τονίζοντας ότι η πρακτική είναι διαδεδομένη σε κοινωνίες όπουείναι βαθιά ριζωμένη η προτίμηση για τις γεννήσεις αγοριών.

«Στη σημερινή εποχή,στους ελέγχους με υπερηχογραφήματα, με τους οποίους, μεταξύ άλλων, μπορεί ναγίνει διάγνωση του φύλου του μωρού έχουν πρόσβαση όλοι και οι επιλεκτικέςαμβλώσεις είναι σε άνοδο. Από την άλλη, είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι ηάμβλωση γίνεται επειδή το έμβρυο είναι θηλυκό», υπογραμμίζει ο κ. Μούιζνιεκς.