ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάβασαν το DNA της κόκκινης πιπεριάς για να την κάνουν πιο καυτερή!

Το πλήρες γονιδίωμα της κόκκινης καυτερής πιπεριάς, πουπαίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση πολλών φαρμάκων, καλλυντικών, εντομοκτόνωνκαι επεξεργασμένων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, αποκωδικοποίησε για πρώτη φοράμία ομάδα Νοτιοκορεατών και Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το περιοδικόγενετικής «Nature Genetics».
Διάβασαν το DNA της κόκκινης πιπεριάς για να την κάνουν πιο καυτερή!

Το πλήρες γονιδίωμα της κόκκινης καυτερής πιπεριάς, πουπαίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση πολλών φαρμάκων, καλλυντικών, εντομοκτόνωνκαι επεξεργασμένων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, αποκωδικοποίησε για πρώτη φοράμία ομάδα Νοτιοκορεατών και Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το περιοδικόγενετικής «Nature Genetics».

Η ανάγνωση του DNA της πιπεριάς (Capsicum annuum) μπορεί ναβοηθήσει τόσο τους επιστήμονες, όσο και τους καλλιεργητές, να βελτιώσουν τιςιδιότητές της, κάνοντάς την ακόμα πιο καυτερή, πιο θρεπτική και πιοθεραπευτική.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η κόκκινη πιπεριά θεωρείται«ξαδέλφη» της ντομάτας, ένας από τους ερευνητές εξέφρασε την αισιοδοξία του ότιστο μέλλον θα καταστεί εφικτό οι γενετιστές να ενεργοποιήσουν ένα από ταανενεργά γονίδια της ντομάτας, επιτρέποντάς στο φυτό της να παράγει την χημικήουσία καψαϊκίνη (που καθιστά καυτερή την πιπεριά), έτσι ώστε το νέο υβριδικόφυτό να βγάζει καρπό έτοιμο για σάλτσα κέτσαπ!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεουνγκίλ Κιμτου Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ κατάφεραν να βρουν το γενετικό μυστικό τηςκαψαϊκίνης. Η σύγκριση του γονιδιώματος της πιπεριάς και της ντομάτας αποκάλυψεπως το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την «καυτή» καψαϊκίνη, υπάρχει και σταδύο φυτά, όμως η ντομάτα φέρει τέσσερα μη λειτουργικά αντίγραφα του εν λόγωγονιδίου. Αντίθετα, η πιπεριά διαθέτει επτά μη λειτουργικά αντίγραφα και έναλειτουργικό αντίγραφο του γονιδίου της καψαϊκίνης - και αυτό είναι που κάνειόλη τη διαφορά, όσον αφορά την καυτερή γεύση της πιπεριάς.

Όπως εξηγούν, στην περίπτωση του φυτού της πιπεριάς, τομοναδικό αυτό γονίδιο που ρυθμίζει τη δημιουργία της καψαϊκίνης, προέκυψεκάποια στιγμή πριν από εκατομμύρια χρόνια, μετά από διαδοχικές μεταλλάξεις τουDNA της κατά την αντιγραφή του. Είναι πιθανό ότι, από εξελικτική σκοπιά, τοσυγκεκριμένο γονίδιο προστάτευσε το φυτό, καθώς έκανε τους σπόρους του πολύκαυτερούς για τα δόντια των ζώων.