ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία γονιδιακή μετάλλαξη επηρεάζει την ευφυΐα μας!

Ένα γονίδιο το οποίο «συνδέει» την ευφυΐα με τηναποκαλούμενη «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου ανακάλυψαν οι ερευνητές μίας διεθνούς επιστημονικήςομάδας, με επικεφαλής  τη ΣιλβάνΝτεσκριβιέρ από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο.
Μία γονιδιακή μετάλλαξη επηρεάζει την ευφυΐα μας!

Ένα γονίδιο το οποίο «συνδέει» την ευφυΐα με τηναποκαλούμενη «γκρίζα ύλη» του εγκεφάλου ανακάλυψαν οι ερευνητές μίας διεθνούς επιστημονικήςομάδας, με επικεφαλής τη ΣιλβάνΝτεσκριβιέρ από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College στο Λονδίνο.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», ηερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA και αξονικές τομογραφίες εγκεφάλουπερισσότερων από 1.500 υγιών 14χρονων, τα οποία υπέβαλαν σε μία σειρά απόλεκτικά και μη λεκτικά τεστ νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι έφηβοι που έφεραν μίασυγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου είχαν πιο λεπτό φλοιό στο αριστερό ημισφαίριοτου εγκεφάλου και ήταν εκείνοι που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστνοημοσύνης.

«Η γενετική μετάλλαξη που εντοπίσαμε, συνδέεται με τηνσυναπτική πλαστικότητα, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο επικοινωνούν οινευρώνες», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότιτα ευρήματά τους δεν συνιστούν ανακάλυψη κάποιου «γονιδίου της ευφυΐας».

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ευφυΐα επηρεάζεταιαπό πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το γονίδιο πουεντοπίσαμε απλώς εξηγεί μία πολλή μικρή αναλογία των διαφορών στις νοητικές δυνατότητες»,πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, τα νέα στοιχεία μπορείνα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών, που κρύβονταιπίσω από αρκετές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.