ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι "δεν χρειάζεται" η αληθινή αγάπη...

Μπορεί ο έρωτας να «θέλει» δώρα, ωστόσο η αληθινή αγάπηφαίνεται πως δεν τα «έχει ανάγκη».

Τι "δεν χρειάζεται" η αληθινή αγάπη...

Μπορεί ο έρωτας να «θέλει» δώρα, ωστόσο η αληθινή αγάπηφαίνεται πως δεν τα «έχει ανάγκη».

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο Γέιλ διαπίστωσαν ότι η αγάπη πουνιώθουν δυο ερωτευμένοι τείνει να ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα ίδια κέντραεπιβράβευσης με αυτά που ενεργοποιεί η... κοκαΐνη.

Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί νιώθουμε τόσο μεγάλη απογοήτευση,όταν ο σύντροφός μας δεν μας λέει «σ’ αγαπώ» ή δεν μας κάνει δώρα.

Ωστόσο, η αληθινή, ανιδιοτελής αγάπη φαίνεται να απενεργοποιείσχεδόν πλήρως αυτά τα κέντρα, γι’ αυτό και δεν «χρειάζεται» ανταλλάγματα, ούτεκαι επιβεβαιώσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλλαν τουςεθελοντές σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, την ώρα πουκοιτούσαν τις φωτογραφίες του ανθρώπου με τον οποίο ήταν ερωτευμένοι και τηνώρα που αδιάκοπα επαναλάμβαναν νοερώς «εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να είναιευτυχισμένοι».

«Η ηρεμία της ανιδιοτελούς αγάπης για τους άλλους, την οποίααντιπροσωπεύουν στο έπακρο ιστορικές μορφές όπως η Μητέρα Τερέζα και ο ΔαλάιΛάμα, δεν προκαλεί το ίδιο αίσθημα ενθουσιασμού που προκαλεί ένα τρυφερό μήνυμααπό τον άνθρωπο που αγαπάμε, διότι δεν αφορά καν εμάς», εξήγησε ο επικεφαλήςερευνητής δρ Τζάντσον Μπριούερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και ιατρικόςδιευθυντής της Κλινικής Θεραπευτικής Νευροεπιστήμης του Γέιλ.