ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 10 πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από το εγκεφαλικό...

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία στη λίσταμε τις πιο κοινές αιτίες θανάτου.

Οι 10 πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από το εγκεφαλικό...

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία στη λίσταμε τις πιο κοινές αιτίες θανάτου.

Προκαλούνται από ένα εμπόδιο στη ροή του αίματος ή τη ρήξημιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Οι δύο αυτές καταστάσεις συμβαίνουν συνήθως εξαιτίας τηςυψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης -ειδικά για άτομα ηλικίας 55ετών και άνω-, του υπερβολικού βάρους, της σωματικής αδράνειας, της ευκαιριακήςάμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος, της χρήσης ναρκωτικών και του καπνίσματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι γύρω από το θέμα υπάρχουνδιάφοροι μύθοι, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί από σχετικές επιστημονικές έρευνες.

Δείτε τους αναλυτικά!

Μύθος #1: Εγκεφαλικό = Θάνατος

Αν και τα εγκεφαλικά αποτελούν συχνή αιτία θανάτου, δενείναι πάντα μοιραία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα το 90% των περιπτώσεων,αναρρώνει και συνεχίζει τη ζωή του κανονικά.

Μύθος # 2: Η ανάρρωση διαρκεί κάποιες ημέρες

Στην πραγματικότητα είναι δυνατόν να διαρκέσει για μήνες ήακόμη και χρόνια. Συγκεκριμένα, το 50% των ανθρώπων που έχουν υποστείεγκεφαλικό χρειάζονται μακροχρόνια βοήθεια, ενώ το 80% των περιπτώσεωναναγκάζεται να προσαρμοστεί σε έναν νέο τρόπο ζωής.

Μύθος # 3: Δεν υπάρχει πρόληψη για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούνμε την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα, αν διατηρείτε ένα υγιέςσωματικό βάρος, φροντίζετε η πίεσή σας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια και αποφεύγετετους παράγοντες κινδύνου, τότε περιορίζετε σημαντικά τον κίνδυνο.


Μύθος # 4: Το εγκεφαλικά οφείλονται συνήθως σε δυσλειτουργίατης καρδιάς

Η πραγματικότητα είναι ότι η σύνδεση με την καρδιάαναφέρεται επειδή ένας θρόμβος αίματος έχει «ταξιδέψει» στον εγκέφαλο καιδιακόπτει την παροχή του αίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος τουεγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, μια ανωμαλία τουκαρδιακού ρυθμού, που μπορεί συχνά να ελέγχεται επιτυχώς με αντιπηκτικάφάρμακα.

Μύθος # 5: Αν κάποιος πάθει εγκεφαλικό, πρέπει να παραμείνειήρεμος και μετά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Στην περίπτωση εγκεφαλικού, θα πρέπει να καλέσετε άμεσαιατρική βοήθεια. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνταιμέσα σε δύο ή τρεις ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικούεπεισοδίου.

Μύθος # 6: Όλα τα εγκεφαλικά είναι ίδια

Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μοναδικό και διαθέτει τηδική του «σφραγίδα», προκαλώντας διαφορετικές επιπλοκές. Συγκεκριμένα, τα εγκεφαλικάεπεισόδια που προκαλούνται από τη διακοπή της ροής του αίματος προς τονεγκέφαλο έχουν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που είναι αποτέλεσμα της ρήξηςαιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.


Μύθος # 7: Μόνο οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα εγκεφαλικά είναιδυνατόν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μετά τα50 ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται, με την πάροδο κάθεδεκαετίας.

Μύθος # 8: Τα εγκεφαλικά δεν συμβαίνουν συχνά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Αμερικανικό ΊδρυμαΚαρδιακών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων, κάθε 10 λεπτά συμβαίνει και έναεπεισόδιο.

Μύθος #9: Τα μίνι εγκεφαλικά δε χρειάζονται θεραπεία

Μερικές φορές, πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προηγούνταιπαροδικά ισχαιμικά επεισόδια, γνωστά και ως περιστατικά του μυοκαρδίου. Ωστόσο,επειδή τα συμπτώματα υποχωρούν, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοηθούν.Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που έχει ένα παροδικόισχαιμικό επεισόδιο ενδέχεται να υποστεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικόεπεισόδιο.


Μύθος #10: Ο πόνος είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα

Στην πλειοψηφία τους, τα εγκεφαλικά προκαλούν ελάχιστο ή καθόλουπόνο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί «τοχειρότερο πονοκέφαλο της ζωής τους», αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε μια άλληκατάσταση γνωστή ως υπαραχνοειδής αιμορραγία, η οποία είναι η αιμορραγία μεταξύτου εγκεφάλου και των λεπτών ιστών, που την περιβάλλουν.