ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταλλαγμένο το σπέρμα των μεσήλικων μπαμπάδων

«Μην αργείτε να κάνετε παιδιά» προειδοποιούν τους άνδρες οι επιστήμονες, καθώς η ποιότητα του σπέρματος φθίνει δραματικά με την πάροδο των ετών.

Μεταλλαγμένο το σπέρμα των μεσήλικων μπαμπάδων

«Μην αργείτε να κάνετε παιδιά» προειδοποιούν τους άνδρες οι επιστήμονες, καθώς η ποιότητα του σπέρματος φθίνει δραματικά με την πάροδο των ετών.

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει ο άνδρας, η ποιότητα του σπέρματός του μειώνεται. Οι μεταβολές στο σπέρμα μπορεί να οδηγήσουν το παιδί να εκδηλώσει διαταραχές όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεταλλάξεις κάνουν τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στους όρχεις να αναπαράγονται με αφύσικο τρόπο κι έτσι το ποσοστό του «μεταλλαγμένου» σπέρματος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο όσο περνούν τα χρόνια.

Μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της προχωρημένης ηλικίας του πατέρα και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η διπολική διαταραχή, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Φαίνεται λοιπόν πως και το βιολογικό ρολόι των ανδρών παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με αυτό των γυναικών. Ένας άνδρας που κάνει παιδί στα σαράντα έχει τις διπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρει στους απογόνους του επικίνδυνες γονιδιακές μεταλλάξεις, σε σύγκριση με έναν άνδρα που κάνει παιδί λίγο μετά τα 20.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η προχωρημένη ηλικία του πατέρα οδηγεί σε προβλήματα υγείας για το παιδί. Όμως πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επισκόπηση Nature ταρακούνησε για τα καλά την επιστημονική κοινότητα. Οι ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες «κληρονομούν» στα παιδιά σημαντικό αριθμό μεταλλαγμένων γονιδίων.

Η ηλικία του πατέρα φάνηκε να είναι ανάλογη προς τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού και σχιζοφρένειας. Μάλιστα, η ηλικία της μητέρας δεν αποδείχθηκε εξίσου σημαντική, καθώς το 97% των μεταλλάξεων οφειλόταν στην ηλικία του πατέρα.

Διαβάστε επίσης:

Σπέρμα: Όσα δε γνωρίζετε για τους… σέξι κολυμβητές!

Το ανδρικό σπέρμα ξεσκεπάζει τις άπιστες γυναίκες!

Μελέτη: Το σπέρμα δρα ως αντικαταθλιπτικό