ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυστηριώδης νόσος παρέλυσε 20 παιδιά στην Καλιφόρνια

Μία νέα νόσος, που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα καιπροκαλεί αιφνίδια παράλυση σε μικρά παιδιά, εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τουςεπιστήμονες.
Μυστηριώδης νόσος παρέλυσε 20 παιδιά στην Καλιφόρνια

Μία νέα νόσος, που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα καιπροκαλεί αιφνίδια παράλυση σε μικρά παιδιά, εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τουςεπιστήμονες.

Μέχρι στιγμής, η νόσος έχει προσβάλλει 20 παιδιά, ηλικίας 3έως 12 ετών, προκαλώντας παράλυση ενός ή περισσότερων άκρων, όπως ανακοινώθηκεαπό το υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Καλιφόρνια, ενώ μερικά από τα παιδιά είναιπλέον τετραπληγικά.

Παρά την εντατική θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν, τα παιδιάδεν παρουσίασαν βελτίωση της κινητικότητάς τους και η παράλυσή τους θεωρείταιπλέον μόνιμη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα συγκεκριμένα παιδιάήταν εμβολιασμένα εναντίον της πολιομυελίτιδας, αλλά, όπως φαίνεται, προσβλήθηκαναπό άλλους ιούς, συγγενείς με αυτόν της πολιομυελίτιδας, που επίσης έχουν τηνικανότητα να επιτίθενται στο νευρικό σύστημα και να οδηγούν στην παράλυση.

Τα πρώτα κρούσματα της μυστηριώδους νόσου εμφανίστηκαν το2012 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σποραδικά κρούσματα σε μία έκτασηδιαμέτρου 160 χιλιομέτρων, γι’ αυτό και οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι είναιτοπικό φαινόμενο.

Μερικά από τα παιδιά βρέθηκε να είναι μολυσμένα με έναν ιό,συγγενή της πολιομυελίτιδας, που λέγεται εντεροϊός-68 και έχει σχετισθεί μεανάλογα κρούσματα παράλυσης στην Ασία και την Αυστραλία.

Άλλα έπασχαν από λοίμωξη του αναπνευστικού ή άλλη ασθένειαπριν παραλύσει το ένα ή περισσότερα άκρα τους, αλλά σε κάποια άλλα η παράλυσηήταν το πρώτο και μοναδικό σύμπτωμα.

Τα καλά νέα είναι ότι «δεν υπήρξε έως τώρα εμφανής αύξησηστον ρυθμό των νέων κρουσμάτων, γι’ αυτό και δεν πιστεύουμε ότι επίκειταικάποια επιδημία», κατά την δρα Εμμανουέλλα Γάουμπαντ, καθηγήτρια στο ΤμήμαΝευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα άσχημα νέα, όμως, είναι ότι «ως φαίνεται η παράλυση τωνπαιδιών είναι μόνιμη», πρόσθεσε.