ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα θετικά και τα αρνητικά του αλκοόλ!

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μία έντονη διαμάχη στην επιστημονικήκοινότητα σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα θετικά και τα αρνητικά του αλκοόλ!

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μία έντονη διαμάχη στην επιστημονικήκοινότητα σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσης αλκοόλ.

Από τη μία υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών που καταδεικνύειότι η ήπια κατανάλωσή του ασκεί προστατευτική δράση στα αγγεία και την καρδιά,από την άλλη ένας επίσης σημαντικός αριθμός μελετών δείχνει ότι ευθύνεται γιατην πρόκληση διαφόρων µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του ήπατος,του ορθού, του στόµατος.

Σύμφωνα με την επικρατούσα, όμως, άποψη, το αν το αλκοόλείναι ωφέλιµο ή βλαβερό για τον οργανισµό µας, εξαρτάται από την ποσότητα στηνοποία το απολαμβάνουμε.

Δείτε περιληπτικά τα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσηςαλκοόλ

Τα θετικά

Ενισχύει την καρδιά

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ήπια κατανάλωση αλκοόλσχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου, ακόμη καισε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ, λόγω των φλαβονοειδώνπου περιέχει.

Ρίχνει τη χοληστερίνη

Λίγο κόκκινο κρασί μετά το φαγητό, βοηθά να ανέβει η «καλή»χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω τωναντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Συντελεί στη µακροζωία

Δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται ημεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότεροπροσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το γαλλικό αυτό παράδοξο,σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού.

Ανοίγει την όρεξη

Η μικρή κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν από το γεύμα αυξάνει τηνέκκριση υγρών στο στομάχι που διεγείρουν την όρεξη. Ωστόσο, μεγαλύτερηποσότητα, είναι δυνατόν να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες του κρέατος

Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι όταν συνοδεύουμε τοκόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητεςανάπτυξης καρκίνου, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινουκρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τηδιάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Τα αρνητικά

Είναι τοξικό για το συκώτι

Η μεγάλη κατανάλωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα,προκαλεί αλλοιώσεις στο συκώτι. Γι αυτό, άλλωστε, και έχει χαρακτηριστεί ως ο νούμεροένα εχθρός του ήπατος.

Επιβαρύνει το στοµάχι

Το οινόπνευμα είναι δυνατόν να πυροδοτήσει γαστρίτιδες ή καιγαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, η μεγάλη και παρατεταμένη κατανάλωσήτου σχετίζεται και με πρόκληση καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Αποδυναµώνει τα οστά

Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χρόνια και μεγάληκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την οστεοπόρωση, καθώς μειώνει τηδυνατότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο.

Ανεβάζει την πίεση και τα τριγλυκερίδια

Το να μην πίνουμε όλη την εβδομάδα και να πίνουμε στην έξοδόμας το Σαββατοκύριακο ό,τι αναλογεί στις επτά ημέρες της εβδομάδας, είναι λάθος.Ακολουθώντας την τακτική αυτή, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ανεβάζουμε απότοματην αρτηριακή μας πίεση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικώνεπεισοδίων. Επίσης, η καθημερινή και πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη δόση,κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος. Μάλιστα, όταναυτό συμβαίνει για χρόνια, μπορεί να παρατηρηθεί εκφύλιση του καρδιακού μυός μεαποτέλεσμα την πρόκληση αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας.

Απειλεί τον µαστό

Σύμφωνα με έρευνες, το αλκοόλ ανεβάζει τα επίπεδαοιστρογόνων στο αίμα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τουμαστού.

Στεγνώνει το στόµα

Εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή, το οινόπνευμα συμβάλλειεπίσης στη δημιουργία φλεγμονών των ούλων, όπως η ουλίτιδα και ηπεριοδοντίτιδα, καθώς επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος, στεγνώνει τονβλεννογόνο και αλλάζει το pH και ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας εξαιτίας τωνυδατανθράκων των αλκοολούχων ποτών. Σε συνδυασμό με το τσιγάρο, αυξάνει τονκίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

Σκοτώνει τη γονιµότητα

Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουνσημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης μιας πετυχημένης εγκυμοσύνης σε γυναίκεςπου υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματααμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Απειλεί το έµβρυο

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τους πρώτους μήνες τηςεγκυμοσύνης, οι γυναίκες που πίνουν 10 μονάδες αλκοόλ σε μια μοναδική περίπτωση,είναι πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί με συγγενή ανωμαλία συγκριτικά με εκείνεςπου αποφεύγουν το αλκοόλ.