ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι άνδρες κάτω των 25 ετών ΔΕΝ πρέπει να παντρεύονται

Υπάρχει επιστημονική δικαιολογία πια για να μην παντρεύονται οι άνδρες σε ηλικία μικρότερη των 25 ετών.

Γιατί οι άνδρες κάτω των 25 ετών ΔΕΝ πρέπει να παντρεύονται

Υπάρχειεπιστημονική δικαιολογία πια για να μην παντρεύονται οι άνδρες σε ηλικίαμικρότερη των 25 ετών.


Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο UCLA στοΛος Άντζελες, ο γάμος φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία των οστών των αντρών,αλλά μόνο όταν παντρεύονται από την ηλικία των 25 ετών και άνω.


Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης χρησιμοποίησανδεδομένα από τη μελέτη Midlife των Ηνωμένων Πολιτειών (MIDUS), στην οποίασυμμετείχαν άτομα μεταξύ των ηλικιών 25 και 75 το 1995-96. Οι συμμετέχοντεςαυτής της μελέτης πέρασαν εκ νέου από συνεδρία κατά την περίοδο 2004-05 (MIDUSII). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε 294 άνδρεςκαι 338 γυναίκες από όλη τη χώρα, στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη, ενώχρησιμοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ τηςυγείας των οστών και του γάμου.


Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της μελέτης, πουδημοσιεύονται στο nutrimed, οι άνδρες που παντρεύτηκαν σε ηλικία μικρότερη των25 ετών είχαν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με αυτούς που παντρεύτηκαν σεμεγαλύτερη ηλικία. Ακόμα, οι άνδρες με μακροχρόνιους σταθερούς γάμους ή σχέσειςείχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη από κάθε άλλη ανδρικήομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών που ήταν παντρεμένοι αλλά είχανπροηγουμένως λάβει διαζύγιο ή είχαν χωρίσει, των ανδρών που επί του παρόντοςδεν ήταν σε σχέση και των ανδρών που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Οι συσχετίσειςμεταξύ γάμου και υγείας των οστών ήταν εμφανείς στη σπονδυλική στήλη, αλλά όχιστο ισχίο, πιθανόν λόγω διαφορετικότητας στη σύνθεση των οστών, όπως σημειώνουνκαι οι ερευνητές.


Μάλιστα, μεταξύ των ανδρών που παντρεύτηκαν για πρώτη φοράπριν από την ηλικία των 25 ετών, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μείωση στηνπυκνότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης για κάθε έτος γάμου πριν από αυτήντην ηλικία.


«Επιζήμιος» ο γάμος σε νεαρή ηλικία!


«Ο γάμος σε μικρή ηλικία φαίνεται να είναι επιζήμιος γιατους άνδρες, πιθανότατα λόγω του άγχους που έχουν για να ανταπεξέλθουν στιςοικογενειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Δρ. Arun Karlamangla, ένας από τουςσυγγραφείς της μελέτης. «Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνοι που παντρεύονται νέοιείναι πιθανό να είναι λιγότερο μορφωμένοι, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερεςαποδοχές και έτσι μεγαλύτερη δυσκολία στο να τα βγάλουν πέρα…»


Παρά το γεγονός ότι για τις γυναίκες δεν βρέθηκαν παρόμοιοισυσχετισμοί, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι οι γυναίκες με υποστηρικτικούςσυντρόφους είχαν μεγαλύτερη αντοχή στα οστά από ότι εκείνες των οποίων οισύντροφοι δεν τις εκτιμούν, δεν τις καταλαβαίνουν ή γενικά δεν τις υποστηρίζουνσυναισθηματικά.


Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν τους βιολογικούςμηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σχέση της υγείας των οστών και του γάμου- αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο στην έρευνά τους. Από την άλλη μεριά, ταευρήματα είναι περιοριστικά καθώς δεν έγιναν διαχρονικές αξιολογήσεις τηςοστικής πυκνότητας, προτείνοντας έτσι μόνο έναν συσχετισμό, και όχι την αιτίακαι το αποτέλεσμα της σχέσης αυτής.



Πηγή: D. Miller-Martinez, T. Seeman, A. S. Karlamangla, G. A. Greendale, N. Binkley, C. J. Crandall. Marital histories, marital support, and bone density: findings from the Midlife in the United States Study. Osteoporosis International, 2014; DOI:10.1007/s00198-013-2602-4