ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το "βρόμικο μυστικό" των γιατρών!

Πιστεύετε ότι τα πάντα μέσα σε ένα ιατρείο είναι καθαρά καιακίνδυνα για την υγεία;

Αυτό είναι το "βρόμικο μυστικό" των γιατρών!

Πιστεύετε ότι τα πάντα μέσα σε ένα ιατρείο είναι καθαρά καιακίνδυνα για την υγεία;

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση«Mayo Clinic Proceedings» και πραγματοποίησαν Ελβετοί επιστήμονες, τα στηθοσκόπια που δεναποστειρώνονται, μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση επικίνδυνωνμικροβίων στα ιατρεία και τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ο καθηγητής Ιατρικής & ΝοσοκομειακήςΕπιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ασφαλείας των Ασθενών στο ΠανεπιστημιακόΝοσοκομείο της Γενεύης, δρ Ντιντιέ Πιτέ, τα χαρακτήρισε ως «σημαντικούςξενιστές» επικίνδυνων βακτηρίων.

Μεταξύ των μικροβίων που μπορεί να «κολλήσουν» στοστηθοσκόπιο είναι και ο εξαιρετικά επικίνδυνος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνηχρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).

«Το στηθοσκόπιο χρησιμοποιείται πολλές φορές την ημέρα,έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα των ασθενών και μπορεί να φιλοξενεί αρκετέςεκατοντάδες βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του MRSA. Από άποψης ελέγχου τωνλοιμώξεων και ασφάλειας των ασθενών, τα στηθοσκόπια θα πρέπει να θεωρούνταιπροέκταση των χεριών των γιατρών και να απολυμαίνονται έπειτα από την εξέτασηκάθε ασθενούς», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συνεργάστηκαν μετρεις γιατρούς, οι οποίοι κλήθηκαν να εξετάσουν 71 ασθενείς, χρησιμοποιώνταςαποστειρωμένα γάντια και στηθοσκόπιο.

Μετά από κάθε εξέταση, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα απότέσσερα σημεία των χεριών των γιατρών, καθώς και από το διάφραγμα και τονσωλήνα του στηθοσκοπίου.

Όπως διαπιστώθηκε, το διάφραγμα του στηθοσκοπίου, το οποίοπιέζεται στο δέρμα του ασθενούς, ήταν πιο μολυσμένο απ’ όλες τις περιοχές τωνχεριών, με εξαίρεση τις άκρες των δακτύλων.

Παράλληλα, ο σωλήνας του στηθοσκοπίου περιείχε περισσότεραβακτήρια απ’ ό,τι το πάνω μέρος των χεριών των γιατρών.

Πρόκειται για την πρώτη που συγκρίνει απευθείας τηβακτηριακή μόλυνση των χεριών και του στηθοσκοπίου.