ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το λάθος που κάνετε με το αντιβακτηριδιακό σας σαπούνι...

Ίσως πιστεύατε ότι τα ιδιαίτερα διαδεδομένα στις μέρες μας αντιβακτηριδιακά σαπούνια μπορούν να κάνουν θαύματα ως προς την
Το λάθος που κάνετε με το αντιβακτηριδιακό σας σαπούνι...

Ίσως πιστεύατε ότι τα ιδιαίτερα διαδεδομένα στις μέρες μας αντιβακτηριδιακά σαπούνια μπορούν να κάνουν θαύματα ως προς την προστασία σας από μικρόβια, βακτήρια και ιούς, ωστόσο, μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έρχεται να καταρρίψει όσα γνωρίζαμε.

Συγκεκριμένα, προκύπτει πως στην πραγματικότητα τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια φαίνεται να έχουν ελάχιστα ή καθόλου οφέλη για το μέσο άνθρωπο που τα χρησιμοποιεί στο σπίτι του, κατά πάσα πιθανότητα επειδή οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά.

Όπως δημοσιεύεται στο «Live Science», τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικά στην εξόντωση μικροοργανισμών σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα

φροντίδας της υγείας, ενώ οι οδοντόκρεμες με triclosan μπορεί να βελτιώνουν την υγεία των δοντιών σε όσους πάσχουν από ουλίτιδα.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι αυτά τα προϊόντα είναι πιο ωφέλιμα και ευεργετικά από το κοινό σαπούνι για το γενικό πληθυσμό.

Ο λόγος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να εξοντωθούν τα μικρόβια οι άνθρωποι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με αντιβακτηριδιακά προϊόντα για 20 έως 30 δευτερόλεπτα, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι πλένουμε τα χέρια μας για μόλις έξι δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.

Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά τα χημικά, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης χρήσης τους, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητά τους.