ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και όμως υπάρχει ένα ποτό που μας βοηθάει στην οδήγηση!

Και όμως, υπάρχει ένα ποτό, το οποίο μας κάνει καλό στην οδήγηση  και μας βοηθά να έχουμε γερά αντανακλαστικά!!
Και όμως υπάρχει ένα ποτό που μας βοηθάει στην οδήγηση!

Και όμως, υπάρχει ένα ποτό, το οποίο μας κάνει καλό στην οδήγηση και μας βοηθά να έχουμε γερά αντανακλαστικά!!

Και δεν είναι άλλο από το νερό, το οποίο μπορούμε να απολαμβάνουμε άφθονα τόσο πριν πιάσουμε το τιμόνι, όσο και κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης του οργανισμού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βελτιώνει γνωσιακές συμπεριφορές και μειώνει τα συμπτώματα σοβαρών πονοκεφάλων, κόπωσης, αλλά και την απώλεια συγκέντρωσης. Ενόψει της πασχαλινής εξόδου, διαβάστε κάποιες χρήσιμες συστάσεις των ειδικών για... καλό και ξεκούραστο ταξίδι.
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές κάνουν λόγο για περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού.


Όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά περιέχουν, ανάλογα με το είδος τους, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά μία εναλλακτική πηγή νερού, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση, χωρίς να στερείτε κανείς την ποικιλία στη γεύση. Έτσι, αν έχετε σκοπό να πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας, φροντίστε ιδιαίτερα για τη σωστή σας ενυδάτωση πριν και μετά το ταξίδι.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), η επαρκής κάλυψη των αναγκών σε υγρά μπορεί να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, όταν ασκεί δραστηριότητες, που απαιτούν υπευθυνότητα και απόλυτη συγκέντρωση, όπως η οδήγηση. Στον αντίποδα, ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2% επηρεάζει αρνητικά την εγρήγορση, τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Αν δε η αφυδάτωση ανέλθει στο 4% τότε τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται πολύ πιο έντονα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την οδήγηση, η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού, όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από ό, τι προσλαμβάνει, συχνά αυτό συνοδεύεται από διαταραχές σε ανόργανα άλατα του σώματος, κυρίως από διαταραχές στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου.
Η απώλεια ακόμη και 1-2% του σωματικού βάρους -περίπου 500 ml έως 2 λίτρα- μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε ένταση, να είναι λιγότερο σε θέση να συγκεντρωθούν και να νιώθουν πιο κουρασμένοι. Μπορεί, επίσης, να αυξήσουν το επίπεδο των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας. Έτσι, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, που επηρεάζουν την πνευματική εγρήγορση. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες, αφού ειδικά η οδήγηση σε ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση, με μεγάλες απώλειες νερού και μεταλλικά άλατα ή ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, ακόμη και σε ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο, οι απώλειες νερού μπορεί να είναι υψηλές.
Συχνή κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κούρασης στο δρόμο καταλήγουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης.


Στη φετινή σας πασχαλινή έξοδο λοιπόν θυμηθείτε: η ενυδάτωση κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο και ασφαλές.