ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα χρήσιμα συμπεράσματα του συνεδρίου Γηριατρικής

Οι βάσεις για συνέχιση σε ετήσια βάση του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γηριατρική και την έρευνα & πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων ετέθησαν μετά την επιτυχία που σημείωσε το συνέδριο Γηριατρικής GeNedis 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.
Τα χρήσιμα συμπεράσματα του συνεδρίου Γηριατρικής

Οι βάσεις για συνέχιση σε ετήσια βάση του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γηριατρική και την έρευνα & πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων ετέθησαν μετά την επιτυχία που σημείωσε το συνέδριο Γηριατρικής GeNedis 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.


Η επιτυχία αυτή σηματοδοτείται και από το γεγονός πως η Ευρωπαία Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Ms. Marie Geoghegan-Quinn, στήριξε έμπρακτα το GeNeDis 2014 και μάλιστα κάλεσε τους διοργανωτές (το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Science View) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να την ενημερώσουν για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.


Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ήταν η πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα, που τρεις από τους πιο σύγχρονους και δημοφιλείς επιστημονικούς κλάδους “συναντήθηκαν” σε ένα συνέδριο, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα μεγαλύτερα ονόματα των κλάδων της γενετικής, της γηριατρικής και των νευροεκφυλιστικών νόσων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως:

ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Νικόλαος Ρομπάκης από τη Νέα Υόρκη που έχει αφιερωθεί στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ, ο δρ. Γεώργιος Παξινός από την Αυστραλία που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο καθηγητής Μπέντζαμιν Βόλοζιν του κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Άρνο Φιλίνγκερ διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Λειψίας, ο καθηγητής Γηριατρικής - Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τη Γενεύη, ο καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος από το Μόναχο, ο Έλληνας που "χρωματίζει" τα καρκινικά κύτταρα, ο καθηγητής Νευρολογίας - Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπούρας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο καθηγητής Ακιχίτο Τακασίμα από την Ιαπωνία, ο Δημήτρης Φωτιάδης, καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δρ. Ευστάθιος Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος ''Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης'' στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, ο Δρ. Ιωάννης Χαρανάς, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά.


Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακοινώσεις, όπως αυτή της ερευνητικής ομάδας του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμου, η οποία παρουσίασε το μηχανισμό που μας φέρνει πιο κοντά στην πρόωρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον. Η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του πρωτοκόλλου πρώιμης διάγνωσης για τη νόσο του Πάρκινσον αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (ξεκίνησε το 2011), που σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη φάση των κλινικών μελετών.


Παράλληλα, στη διάρκεια του συνεδρίου, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του μοναδικού στην Ευρώπη Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, θα συγκεντρώνει τα κλινικά δεδομένα όλων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τα οποία θα επεξεργάζεται για περαιτέρω έρευνες.


Επίσης, στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός διαγνωστικού κέντρου για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ με ενέργειες που θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Ιούνιο.


Αξίζει να αναφέρουμε και δύο παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Genedis 2014. Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 10 Μαρτίου 2014, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρωτοποριακή παράσταση Neuroscience Opera από τον Oded Ben-Horin, αναπληρωτή καθηγητή του Stord Haugesund University College της Νορβηγίας. Ο καθηγητής κ. Ben-Horin έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό project Write a Science Opera (WASO), το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT (http://creatit-project.eu/).
Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, στο ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace, πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Science in Art”, της υποψήφιας διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κυρίας Πολίνας Σίμου. Θέμα της έκθεσης, η εξελικτική δυνατότητα του ανθρώπου και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του μέσω της επιστήμης.


Η μεγάλη επιτυχία του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γηριατρική και την έρευνα & πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων,GeNeDis 2014, έθεσε τις βάσεις για τη συνέχισή του σε ετήσια βάση, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Άνοιξη.