ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ανάποδα αποτελέσματα του "ξυλίσματος" στα παιδιά

Το “ξύλισμα” στα παιδιά ίσως τα ενθαρρύνει να είναι άτακτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στο Southern Methodist University του Ντάλας των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που οι γονείς τους επέλεξαν αυτήν τη μέθοδο για να τιμωρήσουν για απλές αταξίες
Τα ανάποδα αποτελέσματα του "ξυλίσματος" στα παιδιά

Το “ξύλισμα” στα παιδιά ίσως τα ενθαρρύνει να είναι άτακτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στο Southern Methodist University του Ντάλας των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που οι γονείς τους επέλεξαν αυτήν τη μέθοδο για να τιμωρήσουν για απλές αταξίες, είχαν την τάση να εκδηλώνουν και πάλι άτακτη συμπεριφορά μόλις 10 λεπτά αργότερα.

Για τις ανάγκες τις έρευνας, ηχογραφήθηκαν σε “ζωντανό χρόνο” οι περιπτώσεις γονέων που τιμωρούσαν τα παιδιά τους με “ξύλισμα”. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν είχαν την ψυχραιμία να αντιληφθούν την σοβαρότητα μιας αταξίας του παιδιού και τα τιμωρούσαν με “ξύλισμα” χωρίς να αρμόζει στην περίσταση.

Το ξύλισμα θεωρείται από τους παιδαγωγούς ως η “ανώτατη τιμωρία” του γονέα προς το παιδί και συνιστάται η χρήση της με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ.

Οι ερευνητές εξέτασαν ηχογραφήσεις από συνολικά 33 οικογένειες σε μια περίοδο 4-6 ημερών. Οι γονείς συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα και γνώριζαν ότι ηχογραφούνταν οι συνομιλίες τους στο σπίτι με τα παιδιά τους.

Η έρευνα κατέγραψε 41 περιστατικά επιβολής της ανώτατης τιμωρίας στα παιδιά. Στο 90% των περιπτώσεων οι γονείς εκνευρίστηκαν και μάλωσαν τα παιδιά τους κατά την ώρα του φαγητού, του μπάνιου και άλλων καθημερινών, ασήμαντων, συνηθειών και δραστηριοτήτων. Μερικά παραδείγματα ήταν το ότι δεν έτρωγαν σωστά, σηκώθηκαν από την καρέκλα τους ή βγήκαν έξω χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο 49% των περιπτώσεων οι γονείς ήταν εμφανώς εκνευρισμένοι προτού αποφασίσουν να χτυπήσουν τα παιδιά τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι για να φτάσουν από την απλή επίπληξη στην τιμωρία χρειάστηκαν λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Στις 30 από τις 41 περιπτώσεις, τα παιδιά έκαναν κάποια άλλη αταξία μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο για ένα “ασήμαντο παράπτωμα”.

Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν κατά μέσο όρο 18 φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Οικογενειακής Ψυχολογίας.